Відсьогодні на Львівщині починають зникати дрібні монети

Новини 01 Липня, 2018 91

Фото ілюстративне з відкритих джерел

З 1 липня магазини округлюватимуть гроші при розрахунках.

Як повідомляє НБУ, про це під час прес-брифінгу повідомив директор Департаменту грошового обігу Національного банку України Віктор Зайвенко.

«З 1 липня 2018 року підприємства торгівлі та сфери послуг у випадку відсутності монет дрібних номіналів будуть проводити заокруглення загальних у чеку сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги)», – зазначив Зайвенко.

Так, якщо ціна товару закінчується на одну, дві, три чи чотири копійки, її округлять у бік зменшення – до нуля. Від п’яти до дев’яти копійок – це тепер 10.

Таким чином Нацбанк планує позбутися дрібних та незручних монет і заощадити на їхньому карбуванні 90 млн грн на рік.

Згідно з інформацією, монети номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок більше не виготовлятимуть, в ходу будуть тільки 10 і 50 копійок.

«Застосування правил заокруглення загальних сум розрахунків готівкою спростить щоденні розрахунки громадян та дасть можливість скоротити витрати держави на карбування і забезпечення грошового обігу на понад 90 млн гривень на рік. Такий ефект вдасться досягти завдяки припиненню з 1 липня 2018 року карбування та випуску у готівковий обіг монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок і продовження карбування та випуску лише монет номіналами 10 і 50 копійок», – інформує НБУ.

Монети номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок, уведені в обіг раніше, і надалі  використовуватимуться як засіб платежу. Національний банк спеціально не вилучатиме з обігу ці монети, і вони перебуватимуть в обігу необмежений період часу до окремого рішення Правління Національного банку.

Заокруглення буде застосовуватися лише у випадку відсутності монет дрібних номіналів при розрахунках готівкою. У разі наявності в покупця монет дрібних номіналів, він і надалі може ними розраховуватися, а в разі наявності таких монет у продавця, він може видати покупцеві решту цими номіналами. Лише у разі відсутності монет зазначених номіналів і у покупця, і у продавця застосовуватиметься правило заокруглення загальної суми покупки в чеку.

«Банки повинні приймати у громадян монети дрібних номіналів без будь-яких обмежень, обмінювати на монети та банкноти інших номіналів, а також видавати клієнтам монети дрібних номіналів за наявності їх у залишку операційної каси», – додав Віктор Зайвенко.

При цьому, заокруглення не здійснюватиметься під час безготівкових розрахунків.

Як роз’яснили у НБУ, заокруглення відбуватиметься за такими математичними правилами:

сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;

сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

 

Коментарі

Позначки: ,