Відійшов у засвіти колишній керівник УСЦАК Іриней Ісаїв

Новини 24 Квітня, 2024 93

Іриней навчався в північно-східній католицькій середній школі, закінчив педагогічний коледж Ля Саль (штат Філадельфія, США)

Іриней навчався в північно-східній католицькій середній школі, закінчив педагогічний коледж Ля Саль (штат Філадельфія, США)

Сумна звістка надійшла від Української Спортової Централі Америки і Канади (УСЦАК): 18 квітня 2024 року помер колишній президент УСЦАКу Іриней Ісаїв.

Про це ІВ Четверта студія з посиланням на Оксану Вацебу.

Іриней Ісаїв був знаною фігурою в українському спортивному та громадському житті української діаспори США, який, як зазначається в некролозі управи УСЦАКУ «вніс свій визначний запал, досвід та енергію в український спорт спочатку як учасник а згодом як керівник».

Прощання з Іринеєм Ісаївим відбудеться 26 квітня у похоронному бюро Флетчер-Насевич у Філадельфії (США); чин похорону – 27 квітня ц.р. в Українському католицькому храмі Благовіщення Пресвятої Діви Марії в парку Мелроуз, після чого о 10 ранку відбудеться Літургія-реквієм. Поховання відбудеться на кладовищі Святої Марії в Елкінс-парку.

Іриней Ісаїв народився 3 вересня 1937 року у Львові в родині професора Петра-Маркіяна та Ярослави (дівоче прізвище Конрад). Під час Другої світової війни сім’я емігрувала через табори для переселенців в країнах Европи до США, а у 1949 році разом з іншими дітьми Ольгою, Всеволодом-В’ячеславом, Юрієм оселилася у Філадельфії.

Іриней навчався в північно-східній католицькій середній школі, закінчив педагогічний коледж Ля Саль (штат Філадельфія, США), отримавши у 1959 році бакалаврський ступінь, відтак завершив навчання в магістратурі Університету Вілланова.

Був активним членом української Пластової організації. Працював тренером з легкої атлетики, вчителем та адміністратором у загальноосвітніх школах Філадельфії та Нью-Джерсі; був членом Асоціації суддів з легкої атлетики (1967-1970), представником округи Міжшкільної спортивної асоціації (1976-1978) у шт. Нью-Джерсі, США.

Упродовж 2005-2010 рр. – президент Спортової Централі Америки і Канади. Організатор традиційних Ігор української молоді США. Готував збірну команду з плавання до поїздки в Україну (1991). Був активним членом «Рідної Школи», головою Пластової таборової комісії у США, членом Управи Українського Конгресового Комітету Америки (УККА) у Філадельфії, співпрацював із Спілкою української Молоді (СУМ), спортовими товариствами «Тризуб», «Чорноморська Січ», чимало зусиль докладав як аналітик американського футболу.

Від 1966 року був одружений з Оксаною Субтельною (сестра відомого українського історика Ореста Субтельного), з якою виховали трьох дітей: Ларису, Тамару і Романа. Залишає після себе чотирьох онуків, багато племінниць і племінників, а також двоюрідних братів у США та Канаді, а також велику родину у Львові, Україна.

Олімпійська родина Львівщини висловлює глибокі співчуття рідним та близьким.

Коментарі

Позначки: ,