Від Зеленського вимагають скасувати указ 1992 року щодо присвоєння звання «заслуженого юриста» Медведчуку

Новини 18 Грудня, 2019 195

Фото: УНІАН

Петиція набрала необхідну кількість підписів

Петиція із закликом позбавити звання “Заслужений юрист України” голову “Опозиційної платформи – За життя” Віктора Медведчука набрала необхідну кількість підписів на сайті президента. 

Як пише «Четверта студія» про це повідомляє ZMINA.

Автор петиції, яку опублікували на сайті президента лише наприкінці вересня, стверджує, що Медведчук не має права носити звання, адже за часів своєї прокурорської діяльності допомагав владі СРСР судити дисидентів, зокрема Василя Стуса та Миколу Кунцевича.

Так, у справі Стуса Медведчук визнав провину свого підзахисного (тоді як сам письменник її заперечував) та фактично відмовився від захисту, чим грубо порушив право дисидента на захист у суді. Щодо справи Кунцевича, то в ній Медведчук фактично попросив суд додати до трирічного покарання чоловіка ще майже два роки.

Тепер петицію має розглянути Володимир Зеленський. Від нього вимагають скасувати указ 1992 року щодо присвоєння звання Медведчуку та відновити в такий спосіб історичну справедливість.

Ілюстрація: ZMINA

Як відомо, Віктор Медведчук активно намагається приховати свою роль у справі Василя Стуса, якого радянська влада відправила на п’ять років до в’язниці за антирадянську діяльність. Задля цього олігарх, зокрема, вимагає заборонити розповсюджувати книгу журналіста Вахтанга Кіпіані про цей процес.

ZMINA докладно розповідала про позивні вимоги Медведчука та чому, на думку адвокатів Кіпіані, вимогу заборонити розповсюджувати примірники книги можна назвати непропорційним втручанням у свободу слова.

Коментарі

Позначки: , ,