Від Шмигаля вимагають зберегти ОТГ, які добровільно об’єднались

Новини 28 Травня, 2020 436
Денис Шмигаль. Фото: Укрінформ.

Денис Шмигаль. Фото: Укрінформ.

29 травня з 11:00 біля Кабінету Міністрів України (вул. Грушевського, 12/2) та Офісу Президента України ( вулиця Банкова, 11) Асоціація Об’єднаних територіальних громад проведе мирну масову акцію щодо захисту законних прав та інтересів об’єднаних територіальних громад, які за розпорядженнями Уряду про затвердження перспективних планів формування території громад областей, планують ліквідувати. Про це інформують організатори, пише Четверта студія.

Асоціація ОТГ вимагає від КМУ – зберегти об’єднані територіальні громади, які пройшли демократичний шлях добровільного об’єднання, відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Наразі майже 120 діючих ОТГ потрапили під загрозу ліквідації після того, як їх не включено до оновлених перспективних планів формування територій громад областей України. Асоціація ОТГ закликає Кабінет Міністрів переглянути перспективних планів формування території громад областей. Ситуація, що склалась із ліквідацією понад 100 ОТГ створює соціальну напругу, незадоволеність мешканців громад, готовність до протестів. Органи місцевого самоврядування цих громад вже подають позови до суду і оскаржують розпорядження КМУ.
В Асоціації переконані, що виключно за згодою громади, держава може прийняти рішення про зміну статусу, входження до складу іншої проєктної ОТГ. Примусове приєднання є недопустиме, це суперечить ст.5 Європейської Хартії місцевого самоврядування!
Позиція Асоціації ОТГ була і залишається незмінною: громади, які пройшли шлях добровільного об’єднання, вибори, перші кроки становлення і розвитку, успішно надають послуги мешканцям – не можуть бути примусово ліквідованими. Формування нового АТУ України на базовому рівні має відбутись на основі вже діючих об’єднаних громад, які зрушили реформу, забезпечили успіх змін. Громади, які повірили в реформу і зробили її успішною мають право на ще один термін для розвитку.

Коментарі

Позначки: , ,