Ветерани потребуватимуть психологічної реабілітації та робочих місць, а не лише соцвиплат, – Гудименко

Новини 02 Травня, 2023 67

Ветерани потребуватимуть психологічної реабілітації та робочих місць, а не лише соцвиплат

Державі вже зараз потрібно думати про залучення іноземних інвестицій, щоб забезпечити ветеранів російсько-української війни гідними робочими місцями та платнею після перемоги.

Про це заявив Юрій Гудименко, молодший сержант ЗСУ, cпівзасновник та лідер ДемСокири, в ефірі телеканалу Прямий, повідомляє пресслужба Демократичної сокири, пише Четверта студія.

«Ніхто майже не говорить про робочі місця, лише про соціальні виплати та гарантії для ветеранів. Водночас для ветеранів, які на фронті отримують 100 тисяч гривень, повертатись в цивільне життя з максимальною зарплатою в 15 тисяч буде додатковим психологічним навантаженням.

Ветерани, які виборюють для України перемогу, втрачаючи здоров’я, після перемоги мають отримати гідне робоче місце та платню. Без інвестицій, без створення нових робочих місць, без можливості перепідготовки та навчання для ветеранів у нас буде дуже багато проблем», – наголосив лідер ДемСокири.

Він також зазначив, що Україна поки не готова до масштабної та системної психологічної реабілітації ветеранів бойових дій, які повернуться з війни.

«На мою думку, ми не готові абсолютно. Я зараз якраз знаходжусь у США і придивляюся до практик, як тут працюють з ветеранами бойових дій. Психологічна підтримка тут на першому місці. Величезна кількість і плакатів, і біл-бордів, які закликають телефонувати, не соромитись і звертатися за цією допомогою», – розповів молодший сержант ЗСУ.

Основна проблема не в тому, що бракує фахівців, а у неготовності українців звертатись за допомогою, переконаний Гудименко.

«Проблема полягає в тому, що в менталітеті українця, особливо українця-чоловіка, українця-воїна, немає опції для отримання психологічної допомоги. Дуже багато людей стидаються цього. Для них всі професії з коренем «псих» є неприйнятними. І людина, навіть усвідомлюючи свої величезні проблеми, а швидше за все не усвідомлюючи, буде намагатись впоратись з ними самостійно», – констатував він.

Юрій Гудименко в інтерв’ю зазначив, що не варто очікувати від ветеранів, які повернуться з війни, що вони одразу братимуть участь у політичному житті та відбудові України.

«Тим, хто повернеться з фронту, потрібно буде відпочити. Це люди, які на собі винесли тягар війни. Серед них буде багато поранених та людей з інвалідністю. Більшість з ним захоче і потребуватиме просто якоїсь паузи.

Звичайно, за те, щоб включити ветеранів у список, будуть боротися різні партії – як це вже було у 2014-2015 роках. І тут доведеться включатись громадянському суспільству. Адже ветерани не зможуть так швидко владнати проблеми у власному житті, щоб одразу вирішувати їх ще й у житті країни», – переконаний військовослужбовець ЗСУ.

Коментарі

Позначки: