Ветеран війни Ігор Галушка зі Львова може залишитися без житла від держави

Новини 14 Січня, 2022 465

Ветеран війни Ігор Галушка зі Львова може залишитися без житла від держави

Ветеран війни Ігор Галушка отримав від держави гроші на купівлю житла. У 2019-му році він купив квартиру, проте його житло досі не здали в експлуатацію. Тепер управління соцзахисту може повернути кошти назад.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Суспільне.

Ігор Галушка пидбав квартиру на вулиці Угорській, 14 три роки тому. Гроші на житло отримав із державного бюджету як ветеран війни. Їх виділили в управлінні соцзахисту. Тоді це було понад мільйон гривень.

“Соцзахист дав дозвіл на перерахунок грошей банку і вони перерахували. Я отримав свідоцтво на квартиру і далі все”, — каже Ігор Галушка.

Право власності на квартиру Ігор чекає досі. Його не можна отримати поки будинок не здадуть в експлуатацію. А це ще не зробили, бо вже третій рік тривають судові процеси.

“Не міг уявити, що може так статися. Місто дало дозвіл, є забудова, і все обривається. ДАБІ забирає, суди з орендарем землі. Як це взагалі може бути, я трошки не розумію”, — каже Ігор Галушка.

Представник фірми-забудовника “Мальви” Олег Труш пояснює, що судові процеси тривають, бо державна архітектурно-будівельна інспекція відкликала дозвіл на будівництво.

“Де-юре – нездані. По факту – готові, збудовані, підведені зі всіма мережами, з газом, світлом, водою. Там живуть люди, ми їх забезпечили повністю. Ми зараз в судовому порядку відновлюємо дію містобудівних умов, щоб відновити дозвіл на початок будівництва, щоб потім здати його в експлуатацію”, — каже Олег Труш.

Ветеран війни Ігор Галушка зі Львова може залишитися без житла від держави

Ветеран війни Ігор Галушка зі Львова може залишитися без житла від держави

Відповідно до договору між управлінням соцзахисту та Ігорем потрібно надати документи на власність, інакше гроші через суд повернуть у Держбюджет.

“Наш соцзахист зайняв правильну позицію, оскільки, ще з кінця лютого-березня 2021 року ми зобов’язані були звернутися до суду, аби стягнути кошти. Ми цього не зробили і в будь-якому випадку має бути більш-менш адекватна реакція, тому ми обмежилися написанням листів. Так в нас є час до завершення строку позивної давності. Це є 2024 рік”, — каже керівниця міського юридичного департаменту Гелена Пайонкевич.

Справу щодо дозволу на будівництво розглядатимуть у Верховному суді України. Ось що радить робити юристка Лілія Баюш перед тим, як купувати житло.

“У першу чергу ви повинні звертати увагу при купівлі квартири чи є відповідні документи на початок будівництва. Чи є відповідні документи на земельну ділянку, на якій це будівництво ведеться. Чи немає судових процесів з тим забудовником, у якого ви купуєте це майно”, — каже юристка Лілія Баюш.

На разі управління соцзахисту не подаватиме до суду на повернення коштів від ветерана війни. Це станеться, якщо права власності на житло не буде до 2024 року.

Коментарі

Позначки: , , ,