Верховний суд підтвердив законність відсторонення від занять у школі дитини без щеплень

Новини 23 Березня, 2021 132

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Верховний Суд підтвердив законність відсторонення від занять у школі дитини без щеплень за віком. Суд залишив без змін рішення районного та апеляційного судів, якими відмовлено у скасуванні наказу директора ліцею у Запоріжжі про відсторонення від занять учениці без щеплень за віком.

Про це повідомляє пресслужба Верховного суду, пише Четверта студія.

“Держава, установивши заборону відвідувати навчальний заклад дитиною, яка не має профілактичних щеплень, реалізує свій обов’язок щодо забезпечення безпеки життя і здоров’я всіх учасників освітнього процесу, у тому числі й самої нещепленої дитини. Отже, право дитини позивачки на освіту в шкільному навчальному закладі було тимчасово обмежено з огляду на суспільні інтереси”, – йдеться у повідомленні.

У суді вважають, що право дитини на здобуття освіти не було порушене, оскільки вона може скористатися альтернативними способами отримання освіти та продовжити навчання, зокрема, й в навчальному закладі, зазначає Суспільне.

“Доводи про те, що оспорюваними наказами відповідача порушено конституційне право дитини на освіту, є безпідставними. Вирішуючи питання про співвідношення норм статей 3 та 53 Конституції, не можна не визнати пріоритетність забезпечення безпеки життя, здоров’я і безпеки людини над правом на освіту”, – зазначили у суді.

Що відомо про справу

У грудні 2019 року мешканка Запоріжжя звернулася до суду з позовом до Запорізького Академічного ліцею, яким просила визнати недійсним та скасувати наказ про відсторонення від занять учнів, які не мають щеплень за віком.

Як йдеться в постанові суду, доньку жінки, яка навчалась у цьому ліцеї, було відсторонено від відвідування уроків у школі до надання довідки про проведення щеплення.

Позивачка вважає, що ці накази мають бути скасовані через те, що у чинному законодавстві не визначений механізм відсторонення учня від навчання, а також функції з відсторонення немає у посадових інструкціях директора ліцею.

Вона також додала, що у її дитини після щеплення БЦЖ, яке проводилось раніше, виникали алергічні реакції, нервові розлади, тому батьки згоди на щеплення дитини не давали. Проте підтвердити це не змогла, оскільки їхні медичні довідки залишились в тимчасово окупованому Донецьку.

Жовтневий районний суд Запоріжжя та Запорізький апеляційний суд відмовили у задоволенні позову.

“Відмовляючи у задоволенні позовних вимог, суд першої інстанції, з висновком якого погодився суд апеляційної інстанції, виходив із того, що керівник навчального закладу, на якого покладено обов`язок забезпечення безпеки усіх учасників освітнього процесу, правомірно прийняв рішення про тимчасове відсторонення дитини, яка не має профілактичних щеплень, від занять”, – йдеться у постанові суду.

У касаційній скарзі позивачка просила скасувати вказані судові рішення та ухвалити нове рішення про задоволення позову. Проте Верховний суд залишив ці рішення без змін.

Наразі дівчинка переведена на індивідуальне навчання у формі екстернату.

Коментарі

Позначки: ,