Верховна Рада звільнила Денісову з посади омбудсмена

Новини 31 Травня, 2022 70

Жодного голосу за відставку Денісової не дали фракції «Європейська солідарність» та «Батьківщина»

Верховна Рада звільнила з посади уповноваженої з прав людини Людмилу Денісову. Про це повідомив у Телеграмі народний депутат Ярослав Железняк.

«За» проголосували 234 депутатів. Зокрема, «за» проголосували 191 «слуга народу», 11 члени депутатської групи «Платформа за життя і мир», 6 представників депутатської групи «Партія «За майбутнє», 6 членів фракції «Голос», 12 представників депутатської групи «Довіра» та 6 членів депутатської групи «Відновлення України».

Жодного голосу за відставку Денісової не дали фракції «Європейська солідарність» та «Батьківщина».

Зазначимо, що напередодні у Верховній Раді зібрали підписи за висловлення недовіри уповноваженій із прав людини Людмилі Денісовій.

30 травня Людмила Денісова повідомила, що вважає своє звільнення незаконним: мовляв, є певна невідповідність процедури через набуття чинності змін до закону щодо функціонування держслужби та місцевого самоврядування під час воєнного стану.

Денісова заявила, що владу нібито не влаштовує її активність, зокрема щодо збирання інформації про ситуацію на тимчасово окупованих територіях, і сказала, що такі дії влади є втручанням у роботу Офісу омбудсмена. Закон «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» не передбачає висловлення недовіри омбудсмену.

Втім, закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану», який набув чинності 12 травня, дозволяє звільнити Денісову в такий спосіб.

Коментарі

Позначки: