Верховна Рада ухвалила заяву з вимогою посилити тиск на Росію через ескалацію на Донбасі

Новини 30 Березня, 2021 126

Фото: РБК-Україна

Парламент прийняв Заяву з вимогою до країни-агресора Росії негайно припинити бойові дії та неухильно дотримуватися режиму припинення вогню та із закликом до світового співтовариства про продовження та посилення політичного й економічного тиску на РФ з метою припинення агресії проти України.

“За” постанову №5312 “Про Заяву Верховної Ради України щодо ескалації російсько-українського збройного конфлікту” проголосували 308 народних обранців, пише Четверта студія.

“Від початку поточного року спостерігається суттєве збільшення обстрілів і збройних провокацій з боку збройних формувань Російської Федерації… Останнім кричущим фактом стали масовані обстріли російськими окупаційними військами 26 березня 2021 року позицій Збройних сил України в районі населеного пункту Шуми. Лише за один день від російської зброї загинули чотири українських військовослужбовці, один отримав важкі поранення”, – йдеться у заяві.

Верховна Рада вимагає від Росії “негайно припинити бойові дії та неухильно дотримуватися режиму припинення вогню, повністю виконати свої міжнародні зобов’язання та вивести з України свою армію, найманців, збройні формування, які вона очолює, забезпечує та фінансує, їхню зброю і техніку, та повернути Україні повний контроль над її міжнародно визнаними кордонами”.

Зокрема, нардепи закликали іноземних політиків і міжнародних парламентських організацій засудити агресивну політику Російської Федерації щодо України, у тому числі останню хвилю ескалації у зоні конфлікту, а світове співтовариство – “до продовження та посилення міжнародного політичного й економічного тиску на Російську Федерацію з метою припинення агресії, виведення іноземних військ і озброєння з території України, повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів”.

Крім того, Рада звертається до міжнародних організацій і міжнародних юрисдикційних інституцій із закликом вжити всіх можливих заходів задля розслідування випадків серйозних порушень міжнародного права в ході збройної агресії Російської Федерації проти України, в тому числі скоєння збройними формуваннями РФ злочинів агресії, воєнних злочинів і злочинів проти людяності.

Верховна Рада у Заяві висловлює глибокі співчуття родинам загиблих українських захисників.

Голова Верховної Ради має забезпечити невідкладне направлення тексту Заяви до національних урядів і парламентів іноземних держав, міжнародних організацій та їхніх парламентських асамблей.

Коментарі

Позначки: ,