Верховна Рада ухвалила закон про зміну підлеглості релігійних громад

Новини 17 Січня, 2019 186

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Верховна Рада України ухвалила закон ”Про внесення змін до деяких законів України (щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи)” (№ 4128-д).

За ухвалення в першому читанні і в цілому як закон проголосували 229 народних депутатів України, – передає УНІАН.

Голосування відбувалося декілька разів, тому що не вистачало необхідних мінімум 226 голосів.

Не голосувала у повному складі фракція ”Опозиційний блок”, ”за” був лише 1 депутат від групи ”Відродження”, із фракції ”Блок Петра Порошенка” за закон проголосували 86 народних депутатів, з ”Народного фронту” – 65, із ”Самопомочі” – 16, із фракції Радикальної партії – 17, з ”Батьківщини” – 9, із групи ”Воля народу” – 5.

Законом вносяться зміни до закону ”Про свободу совісті та релігійні організації”, якими визначено, що релігійна громада на власний розсуд приймає нових та виключає існуючих членів громади у порядку, встановленому її статутом (положенням).

У законі вказано, що рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюються загальними зборами релігійної громади. Такі загальні збори релігійної громади можуть скликатися її членами. Рішення про зміну підлеглості і внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюються не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади, необхідної для визнання повноважними загальних зборів релігійної громади відповідно до її статуту (положення).

Визначено, що рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту засвідчується підписами членів відповідної релігійної громади, які підтримали таке рішення.

Як заявив народний депутат Віктор Єленський (фракція ”Народний фронт”), після того, як релігійна громада ухвалила рішення про зміну своєї підлеглості, накладається мораторій на відчуження її майна до того часу, поки ця процедура юридично не буде завершена.

За його словами, також передбачено зміни ”до процесу реєстрації (релігійної громади – ред) і до уникнення так званої подвійної реєстрації”.

”Ще раз хочу підкреслити: це закон для всіх релігійних громад. Цей закон передбачає, що ті непорозуміння, які виникають при зміні релігійною громадою своєї релігійної підлеглості, будуть великою мірою мінімізовані”, – наголосив Єленський.

Законом передбачено, що частина громади, не згодна з рішенням про зміну підлеглості, має право утворити нову громаду та укласти договір про порядок користування культовою будівлею і майном з їхнім власником (користувачем).

Також законом внесено зміни до закону ”Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань”, якими визначено, що найменування релігійної організації може містити інформацію про її організаційно-правову форму виключно за бажанням такої юридичної особи.

Передбачено, що для державної реєстрації включення відомостей про юридичну особу – релігійну організацію, статут якої зареєстровано до 1 січня 2013 року і відомості про яку не містяться в Єдиному державному реєстрі, подається заява про державну реєстрацію включення відомостей про юридичну особу до Єдиного державного реєстру, а також копія довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України і копія рішення уповноваженого органу релігійної організації про призначення керівника такої організації.

Прикінцевими положеннями закону передбачено, що релігійна організація, у разі прийняття рішення про зміну підлеглості, повідомляє про це рішення центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері релігії, або обласні, Київську та Севастопольську міські держадміністрації, а в Автономній Республіці Крим – Раду міністрів АРК, які забезпечують оприлюднення цього рішення на своєму офіційному веб-сайті.
При цьому статути (положення) релігійних організацій мають бути приведені у відповідність із цим законом упродовж року з дня набрання ним чинності. До приведення статутів (положень) у відповідність із законом релігійні організації керуються положення діючих статутів (положень) у частині, що не суперечать цьому закону.

Закон вступає в силу з дня, наступного за днем його опублікування.

 

Коментарі

Позначки: , ,