“Венеціанка” оцінить законопроекти Порошенка про додаткову звітність для ГО

Новини 18 Грудня, 2017 139

Ілюстративне фото

Моніторинговий комітет Парламентської асамблеї Ради Європи подав до Венеціанської комісії запит щодо оцінки законопроектів президента України Петра Порошенка, які запроваджують додаткову публічну звітність для громадських організацій

Про це повідомляє Центру інформації про права людини.

Запит було направлено на пропозицію співдоповідачів Алекса Фішера (Німеччина) та Еріка Нільса Кроса (Естонія) за результатами засідання комітету, яке відбулося 13 грудня.

Висновок Венеціанської комісії щодо цих законопроектів очікується в березні 2018 року.

Законопроекти №6674 і 6675 були внесені Порошенком до Верховної Ради у липні 2017 року для скасування запровадженого у березні 2017 року електронного декларування для антикорупційних активістів.

Однак разом із тим ці законопроекти, на думку правозахисників, містять нові невиправдані обмеження для роботи громадських організацій в Україні.

Крім того, у Венеціанській комісії на розгляді перебуває чинний закон, який поруч державними посадовцями запроваджує обов’язок подачі електронних декларацій для антикорупційних активістів.

Після прийняття Верховною Радою у березні 2017 року ці законодавчі нововведення розкритикували українські та міжнародні організації.

Коментарі

Позначки: ,