Великі мережі працюють, а малий бізнес помирає, – підприємець

Новини 02 Травня, 2020 560

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Малий бізнес у Львові – на межі виживання. Якщо карантин продовжать, то підприємців-страйкарів під КабМіном стане набагато більше.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на «Вголос», про це розповіла львівська підприємиця Надія Сидор.

Жінка тримає невеликий магазинчик з продажу взуття. За її словами, підприємці заплатили податки за час карантину, бо не знали, чи справді буде зменшене податкове навантаження на них. Тобто від центральної та місцевої виконавчої влади чіткої інформації не було.

«Всі мої знайомі підприємці заплатили всі податки, бо не знали, чи можна не платити під час карантину, чи не можна. Всі підуть в мінус, але наслідки карантину ми відчуємо восени. Бо зараз люди влізли в кредити, купівельна спроможність впала і відновиться не за один день. Маленький бізнес буде закриватися, не всі витримають», – розповіла Надія Сидор.

Якщо карантин продовжать, вона готова їхати на страйк до КабМіну.

«Це маячня – великі мережі працюють, а малий бізнес помирає. Хай би до мене в магазин заходило по одній людині, в масці, по нормах. Але це хоч якось на плаву б мене підтримувало. Якщо б карантин продовжили, то я готова до страйків. Бо тримаємось з останніх сил», – додала жінка.

Львівські депутати “Європейської солідарності” закликали Кабінет Міністрів України дати можливість бізнесу працювати там, де це можливо. Про це розповів депутат від “ЄС” Шевченківського району Віталій Свіщов.

«До нас зверталися підприємці з ринків, власники малих магазинчиків. Ми підтримуємо їх, адже ці люди мусять утримувати свої сім’ї, вони мають певні фінансові зобов’язання. У супермаркетах щодня повно покупців. Так, всі дотримуються норм безпеки. Але ж малий бізнес також може дотримуватись умов карантину – використовувати маски, дезинфіктери, забезпечити дистанцію. Проте їм працювати заборонено. Люди вже використали свою «фінансову подушку», залазять в борги та кредити. Підприємцям варто дати можливість заробляти собі на життя, звісно, там, де це можливо зробити з огляду на дотримання норм безпеки. Закликаємо уряд України переглянути обмежувальні умови для малого бізнесу», – наголосив Віталій Свіщов.

Ексголова Львівської ОДА Олег Синютка розповів на своїй сторінці у Facebook, що урядовий план виходу з карантину – це містифікація, адже відсутні будь-які заходи щодо запуску роботи промисловості, малого і середнього бізнесу. І зокрема туристичної галузі, яка так важлива для Львова, Львівщини і всієї Галичини.

«Міністри туризму країн ЄС ухвалили стратегію підтримки цієї частини економіки. В ЄС буде вводитися “коронавірусний паспорт”, а в українському уряді насправді ніхто не займається туризмом. Уряд повинен в своїх рішеннях робити акцент на підтримці малого та середнього бізнесу і правила виходу з карантину прописувати власне виходячи із їх інтересів», ¬- пише Олег Синютка.

29 квітня близько півтисячі підприємців вийшли на протест під будівлею КабМіну. Вони вимагають пом’якшення карантинних заходів і дозволу працювати малому й середньому бізнесу. Вони наголошують, що це несправедливо – великі торгові точки працюють – супермаркети, Епіцентр, МакДональдс. А вони в той же час – безробітні. Підприємці готові дотримуватись всіх норм – дезінфікувати приміщення, носити маски та рукавиці. Однак просять дозволити їм це зробити.

Нагадаємо, у Львові депутатка фракції “ЄС” у Львівській міськраді Уляна Пак повідомила, що депутати Львівської міської ради прийняли рішення про встановлення для ФОПів 1-Ї та 2-Ї груп 0% єдиного податку. Йдеться про надання пільг платникам таких видів податків, які не здійснювали господарської діяльності під час карантину. Депутати підтримали пропозицію збільшити тривалість дії відповідної ставки податку до 30 червня.

«Рішення про зменшення ставки податку для ФОПів ми очікували розглядати ще на початку квітня, як тільки у законодавство було внесено відповідні зміни. Однак, міський голова виніс його на розгляд депутатів лише сьогодні, 28.04.2018 р. За цей час до 20 квітня чимало львівських підприємців уже сплатили відповідні кошти. З метою забезпечення необхідної підтримки підприємців, мною запропоновано продовжити на місяць термін нульової ставки податку», – розповіла депутатка фракції партії ЄС Уляна Пак.

Що буде робити уряд країни, якщо кількість хворих зменшуватись не буде, поки невідомо. Адже продовження карантину економіку доб’є.

Коментарі

Позначки: , , , , , , , ,