ВДВ України перейменували в Десантно-штурмові війська

Новини 21 Листопада, 2017 1 050

Ілюстративне фото

Після цього пройшла церемонія прийняття клятви десантника

Українські Високомобільні десантні війська (ВДВ) з 21 листопада перейменовані в Десантно-штурмові війська Збройних сил України. Про це під час виступу до Дня десантника повідомив президент України Петро Порошенко. Трансляцію виступу вів телеканал “112 Україна“.

“Звичайне 2 серпня – це дата першого стрибка парашутистів у московському військовому окрузі. При чому ж тут ми? Москва – не Київ, так само, як і Україна – не Росія. І як президент і Верховний головнокомандувач, я також ухвалив рішення змінити назву Високомобільних десантних військ, відійти від радянсько-російської абревіатури ВДВ. Російські ВДВ з літа 2014 року беруть безпосередню участь в окупації українського Донбасу. Тому постановляю ввести нову назву – Десантно-штурмові війська ЗСУ”, – зазначив Порошенко.

Він додав, що така назва більшою мірою відповідає цілям і функціям цього роду військ в умовах сучасних бойових дій.

Після цього пройшла церемонія прийняття присяги десантника. Командувач Десантно-штурмовими військами України, генерал-лейтенант Михайло Забродський зачитав текст присяги. Десантники поклялися ніколи не відступати перед труднощами, бути фізично і розумово розвиненими, не кидати товариша в біді і бути готовими в будь-який момент виступити на захист країни.

Україна сьогодні, 21 листопада, вперше відзначає День десантника. Раніше святкування в країні проходили 2 серпня, так само як в Росії, Білорусії, Казахстані та інших країнах СНД.

В Україні розташовані 25-а окрема повітряно-десантна бригада (Дніпропетровська область, смт Гвардійське), 45-я окрема десантно-штурмова бригада (Одеська область, р. Болград), 46-я окрема десантно-штурмова бригада (р. Полтава), чотири окремих аеромобільних бригади, розташованих в Миколаєві, Львові, Житомирі і Костянтинівці (Донецька область), а також 102-й окремий склад парашутно-десантної техніки (р. Житомир) та 199-й навчальний центр Високомобільних десантних військ (Житомирська область, с. Тетерівка).

Згідно з указом міністра оборони Степана Полторака від 20 листопада, для Десантно-штурмових військ, як і для інших родів військ, були затверджені нові правила носіння військової форми та її елементів. Нагадаємо, що сьогодні українські десантники змінили блакитний берет на головний убір темно-бордового кольору. Зміни торкнулися і беретных знаків десантників – тепер на них зображений купол парашута, як символ десантних підрозділів у всьому світі, крила Архистратига Михаїла і вогняний меч, яким він випалює скверну.

Коментарі