Вбивця мого брата не повинен уникнути реального покарання

Новини 04 Квітня, 2022 9 420

У родині начальника Сихівського відділу поліції трапилось горе. Аби винні у вбивстві понесли справедливе покарання, справа повинна отримати розголос та підтримку громадськості.

Іван Іваночко: У час війни, коли усі ми глобально переосмислюємо цінності і вимітаємо з країни негідників – час карати внутрішніх зрадників, які вважають, що зараз не до них і можна чинити свавілля! Рішенням суддівської колегії Апеляційного суду м. Львова злочинця, який убив мого рідного брата, Андрія Іваночка, цими днями відпустили до дому – на зручне тепле ліжко, до смачних вареників та усіх доступних предметів розкоші. Сім’я мого брата перед повторною очевидною загрозою!

Злочинець мешкає у сусідньому будинку, що межує з братовою сім’єю, у Львівській області, їх навіть не розділяє паркан. Часто, хильнувши оковитої, цей чоловік буянив, агресивно поводився, кидаючи камінням у наші вікна, тримаючи у тривозі дітей. А нещодавно, 9 січня 2022 року, знову все повторилося. Коли брат пішов заспокоїти дебошира, за ним побігла і донька. І саме вона стала свідком жахіття, коли на очах убили її батька. Цей нелюд, під впливом оковитої, миттєво встромив ножа у серце та легені Андрію. А потім погрожував убити ще усю його сім’ю. Навіть поліції, яка прибула на місце злочину, ледь вдалось приборкати його агресію.

Нелюд отримав обвинувачення за статтею 115 ч.1 ККУ (умисне вбивство). Та у ході справи, перебуваючи у Трускавецькому відділі поліції, ми дізналися, що Львівський апеляційний суд у складі колегії суддів: Ігор Стельмах – голова, Ірина Партика, Татьяна Урдюк змінюють підозрюваному запобіжний захід тримання під вартою на – домашній арешт!!!

Тим часом, дружина брата служить у Нацгвардії, а вдома залишається двоє дітей: 11 річний син та 20 річна донька. Як сім’ї жити поруч із вбивцею батька? Як спокійно спати вночі, знаючи, що нелюд за кілька метрів? Чи не спаде йому на думку помститися доньці, яка була свідком злочину? Які поблажки в ході розслідування справи може мати злочинець, що скоїв умисне вбивство?

Мій брат був доброю і гідною людиною, порядним сім’янином. Понадусе любив справедливість. Був активним громадянином, багато допомагав іншим. Чому хтось повинен вершити долю чужої сім’ї і це йому сходить з рук? Я дуже хочу, аби цей злочин був справедливо розслідуваний і винні були покарані. Я хочу закликати до порядності і свідомості, до здорового глузду та законності суддів, завдяки яким убивця повернувся до дому і вірить у безкарність. Наголошую на потенційній небезпеці, у якій зараз проживає сім’я мого брата, бо ніхто не знає, що на думці у цього чоловіка.

Я буду вдячним, якщо ця справа набуде розголосу. Може громадський осуд змусить суддівські чини взяти відповідальність за свої рішення. Може нині нарешті справедливо каратимуть тих, хто разом з російським окупантом, але на власній землі несе загрозу українському суспільству.

Адвокат потерпілої сторони Сергій Сисин: До нині у сторони обвинувачення (тобто у слідчого та у прокурора) відсутня ухвала Львівського апеляційного суду про зміну запобіжного заходу, а тому мені як адвокату невідомо – чим керувався апеляційний суд при ухваленні такого рішення – домашнього арешту.

Поряд з цим, потерпілі у кримінальному провадженні не можуть зрозуміти підстави зміни такого запобіжного заходу, їх обґрунтовано обурює таке судове рішення – як міг апеляційний суд прийняти таке рішення без врахування перш за все тяжкості злочину? Санкція цієї статті передбачає покарання від 7 до 15 років, а тому дана обставина (тяжкість покарання, що загрожує відповідній особі у разі визнання підозрюваного винуватим у кримінальному правопорушенні) з врахуванням положень статті 178 КПК України обов’язково повинна бути врахована апеляційним судом при перегляді рішення суду першої інстанції про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Згідно вимог КПК рішення апеляційного суду про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту не може бути оскаржено, а тому потерпілі надіються на об’єктивний та неупереджений розгляд кримінального провадження судом першої інстанції та сподіваються, що до розгляду такого провадження судом підозрюваний не покине місце проживання та не вчинить стосовно них злочину, адже у них наявні усі обґрунтовані підстави переживати за своє життя, тим більше знаючи обставини кримінального провадження та риси характеру підозрюваного.

Коментарі

Позначки: , , , ,