Ваучер на навчання: які професії та спеціальності обирають на Львівщині

Новини 18 Липня, 2023 50

Ваучер на навчання: які професії та спеціальності обирають на Львівщині

Запровадження нових технологій, автоматизація і цифровізація виробничих процесів призводять до того, що професії та спеціальності, які ще вчора були на піку популярності, стають застарілими або вимагають від тих, хто їх здобув, нових, більш сучасних, знань, умінь чи навичок. Однак вихід є. І його пропонує служба зайнятості шляхом видачі ваучерів на навчання.

Про це інформує відділ організаційно-інформаційної роботи Львівського обласного центру зайнятості, пише Четверта студія.

Завдяки цій програмі краяни віком понад 45 років, учасники бойових дій, звільнені зі служби військовослужбовці, внутрішні переселенці, особи з інвалідністю або позбавлені свободи внаслідок збройної агресії проти України мають змогу за кошти держави пройти перепідготовку, підготовку на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні за професією (спеціальністю) або підвищити кваліфікацію, щоб залишатися конкурентоспроможними на ринку праці і гарантовано мати роботу.

«На реалізацію програми ваучеризації у Львівській області передбачено 8800,0 тис. грн, з яких уже використано 2238,4 тис. грн, – повідомив директор Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк. – У першому півріччі цього року ваучер отримала 561 особа, 425 з них виявили бажання підвищити рівень кваліфікації».

За його словами, ваучер видається лише один раз. Завдяки цьому документу особа може оплатити навчання вартістю до 26840 грн. Для цього необхідно подати до підрозділів обласної служби зайнятості заяву, паспорт, документ про освіту, реєстраційний номер облікової картки платника податків, трудову книжку або її дублікат. Особа самостійно обирає навчальний заклад з відповідною ліцензією, де бажає пройти вишкіл.

Серед 123 професій і спеціальностей, для навчання за якими може бути виданий ваучер, жителі Львівщини наразі обрали 19. Більшість підвищувала кваліфікацію за такими напрямами як «психологія» – 165 осіб, «середня освіта (за предметними спеціалізаціями)» – 75, «соціальна робота» – 61, «медсестринство» – 45 осіб. А перепідготовка здійснювалася за професіями «верстатник деревообробних верстатів» (39 осіб), «водій навантажувача» (21), «швачка» (15), «кухар» (11 осіб) та ін.

Повна інформація щодо аспектів видачі ваучерів – на сайті Державного центру зайнятості (https://www.dcz.gov.ua/storinka/vauchery). Консультації надаються у підрозділах ЛОЦЗ (https://bit.ly/459Fenf), на телеграм-каналі @DCZ_Lviv (https://t.me/DCZ_Lviv) або за телефоном 096 682 51 83.

Коментарі

Позначки: