В урочищі Саліна вшанували пам’ять закатованих жертв НКВС

Новини 06 Липня, 2021 234

В урочищі Саліна, поблизу міста Добромиль, 4 липня, голова Львівської обласної ради Ірина Гримак, депутати обласної ради Михайло Гичка, Олег Дуда, Марія Кульчицька, Соломія Риботицька, Святослав Шеремета, Іван Щурко, представники місцевої влади, громадськість та духовенство вшанували пам’ять закатованих у червні 1941 року жертв НКВС.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу облради.

Під стінами колишньої тюрми НКВС священики відслужили поминальну екуменічну панахиду. Присутні поклали квіти до могили жертв НКВС на міському цвинтарі та до пам’ятного знаку, встановленому в урочищі Саліна на соляному шибі, куди скидали вбитих людей.

«Ми повинні розповідати про Саліну світові! Не маємо права забувати ці страхітливі злочини заради того, щоб не допустити їхнього повторення.

Нашим обов’язком є передати пам’ять про це нашим дітям і онукам. Пам’ять, а також роздуми над випробуваннями, що пережила наша нація, є основою ідентичності і відродження. Вічна пам`ять усім жертвам тоталітарних режимів! Слава Україні!», – зауважила під час траурного віча Ірина Гримак.

Довідково:

Саліна — урочище й колишня соляна шахта у Самбірському районі Львівської області, поблизу села Солянуватка, що біля Добромиля. У кінці червня 1941 року в Саліні органи НКВС вбили тут близько 3600 осіб.

Напередодні трагедії з Перемишля були пригнані арештанти. Під час екзекуції весь час працювали двигуни, аби заглушити постріли і крики мордованих. Коли каральним органам не вистачило набоїв, людей били дерев’яними молотами і напівживими скидали в соляну шахту. Окрім того, згідно зі свідченнями місцевих жителів, з Перемишля привезли вантажівками також і уже вбитих людей. Шахта стометрової глибини була наповнена вщент людськими тілами.

Коментарі

Позначки: