В Україні зник опозиційний азербайджанський блогер

Новини 15 Грудня, 2019 496

Фото: ZMINA

Зникнення Ельвіна Ісаєва збіглося із візитом до України віцепрем’єра Азербайджану Алі Ахмедов

12 грудня у Києві зник опозиційний азербайджанський блогер, корреспондент «Azer Freedom TV» Ельвін Ісаєв.

Як пише «Четверта студія», про це повідомляє ZMINA з посиланням на власні джерела.

Як зазначається, телефон Ісаєва відключений, зв’язатися із ним не вдалося.

39-річного блогера і політактивіста останній раз бачили біля будинку по просп. Палладіна у Святошинському районі Києва, де він жив у знайомих.

Ісаєв приїхав до Києва в кінці вересня 2019 року із Російської Федерації, де проживав тривалий час. Батьки Ельвіна разом з ним переїхали в Росію в 90-х роках. В 2001 році Ісаєв отримав російське громадянство. Він одружився з росіянкою і жив у Санкт-Петербурзі, у родини було двоє дітей.

У серпні 2019 року російська поліція раптово затримала Ісаєва. Після судових розглядів його російський паспорт визнали «незаконно виданим» і вилучили.  Самого ж блогера відправили в центр тимчасового утримання іноземців для подальшої екстрадиції в Азербайджан. 11 вересня Ісаєв був звільнений завдяки екстреному втручанню Європейського суду з прав людини, який застосував “правило 39” і заборонив його видачу Азербайджану. Після цього блогер виїхав до України.

Азербайджанські ЗМІ повідомили, що Ельвіна Ісаєва депортували із України до Азербайджану 12 грудня нібито через порушення міграційного законодавства України і що він знаходиться у СІЗО №1 в Баку.

Зникнення Ельвіна Ісаєва збіглося із візитом до України віцепрем’єра Азербайджану Алі Ахмедова.

Ісаєв гостро критикував президента Азербайджану Ільхама Алієва, називав його диктатором і розповідав про корупцію в Азербайджані. Його канал на YouTube був зареєстрований у 2014 році, він зібрав близько 20 тисяч підписників.

Нагадаємо, це не перший випадок переслідування Азербайджаном опозиційних журналістів і активістів за кордоном. Так, у 2015 році з Азербайджану до Грузії виїхав журналіст-розслідувач Афган Мухтарли. У травні 2017 року він зник. Пізніше Мухтарли знайшовся в Азербайджані, де йому пред’явили звинувачення в незаконному переході кордону, контрабанді і нападі на прикордонників. У січні 2018 журналіста засудили до шести років ув’язнення.

Основною темою його матеріалів була корупція в Азербайджані. Мухтарли писав у тому числі про власність азербайджанського президента Ільхама Алієва і його сім’ї в Грузії.

Незадовго до арешту Мухтарли говорив, що за ним ведеться стеження і що грузинська влада не реагує на це. Після зникнення журналіста в Грузії почалися пікети на його підтримку. У червні 2018 року Європарламент прийняв резолюцію «Справа Мухтарли і положення журналістів в Азербайджані» із закликом до Баку звільнити журналіста, а до Тбілісі – провести розслідування його викрадення.

Міжнародні правозахисні організації вважають Афгана Мухтарли в’язнем сумління. У червні 2017 року Європарламент закликав владу Азербайджану негайно звільнити його і зняти всі звинувачення. Проте Мухтарли досі у в’язниці.

Інший опозиційний азербайджанський журналіст Фікрат Гусейнов, який мав громадянство Нідерландів, був затриманий в Україні 14 жовтня 2017 року в аеропорту “Бориспіль” на підставі червоної картки Інтерполу, яку ініціював Азербайджан. Гусейнов висвітлював роботу опозиції в екзилі та викривав корупцію в азербайджанському уряді. Він також критикував президента Азербайджану Ільхама Алієва. До Києва журналіст прилетів, щоб з’ясувати умови для відкриття в Києві філії супутникового телеканалу Turan TV.

Українська влада півроку утримувала Гусейнова, поки тривали суди щодо його екстрадиції в Азербайджан, проте зрештою йому віддали паспорт і журналіст зміг повернутися до Нідерландів. Українські та міжнародні правозахисні організації неодноразово закликали Генпрокуратуру України припинити переслідування журналіста, завершити екстрадиційну перевірку та відпустити його.

Коментарі

Позначки: , ,