В Україні зареєстровано законопроєкт “Про ветеранське підприємництво”

Новини 20 Листопада, 2023 69

Тарас Батенко

Ініціатива належить групі з 40 народних обранців, серед яких один з авторів народний депутат Тарас Тарасенко

У Верховній Раді України зареєстровано новий законопроєкт “Про ветеранське підприємництво”, розроблений групою народних депутатів спільно з експертами та ветеранами-підприємцями. Ініціатива спрямована на підтримку та розвиток ветеранського бізнесу в Україні.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Український ветеранський фонд.

Законопроєкт “Про ветеранське підприємництво”, ініційований 40 народними депутатами України, був офіційно зареєстрований у Верховній Раді. Розробка законопроєкту залучила не лише депутатів, але й експертів з Міністерства у справах ветеранів, Міністерства оборони України, Українського ветеранського фонду, а також ветеранів-підприємців та інших. Проєкт спрямований на створення умов для ведення ветеранського бізнесу, включаючи правове визначення, державну підтримку та сприяння у розвитку підприємництва серед ветеранів.

У Верховній Раді України, 14 листопада 2023, року було зареєстровано новий законопроєкт “Про ветеранське підприємництво”. Ініціатива належить групі з 40 народних обранців, серед яких один з авторів народний депутат Тарас Тарасенко. Цей законопроєкт вважається життєво необхідним для підтримки ветеранів та стимулювання національної економіки.

Проєкт Закону залучив не тільки народних депутатів, але й експертів з Міністерства у справах ветеранів, Міністерства оборони України та Українського ветеранського фонду, Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), Громадської Спілки «Реабілітаційні сили України» та інші. Важливу роль у розробці законопроєкту відіграли також ветерани-підприємці, які вносили свій досвід та знання для створення ефективного і реалістичного законодавчого акта. Серед них — Тарас Лелюх, громадський діяч, підприємець, учасник Руху ветеранів України; Максим Музика, ветеран, підприємець; Олександр Матяш, ветеран, Співзасновник Асоціації підприємців-ветеранів АТО підприємець.

Цей законопроєкт є значним кроком у напрямку надання додаткових можливостей для ветеранів, які прагнуть вести власний бізнес. Він має на меті створення умов для розвитку та підтримки ветеранського бізнесу в Україні. Включає положення, які визначають правовий статус ветеранських підприємств, принципи державної підтримки в цій сфері, а також механізми сприяння ветеранам у веденні бізнесу.

Основна причина для розробки цього законопроєкту полягає у позитивному історичному досвіді інших країн, зокрема США, де ветеранський бізнес становить значну частку економіки, з понад 2 мільйонами ветеранських підприємств, що вносять близько 5% до ВВП країни. Це свідчить про потенціал ветеранського бізнесу як важливої складової в підприємницькому середовищі.

Соціологічні дослідження також підтримують необхідність цього законопроєкту. За результатами опитування, проведеного Українським ветеранським фондом спільно з Соціологічною групою “Рейтинг” у серпні 2022 року, близько 60% ветеранів та чинних військовослужбовців висловили бажання мати власний бізнес. Така перевага обумовлена не лише економічними, але й психологічними факторами, пов’язаними з переходом від військового до цивільного життя.

В опитуванні також було висловлено сильну підтримку ідеї надання пільг ветеранському підприємництву: 55% опитаних однозначно підтримали цю ідею, а 36% висловили скоріше позитивну думку.

Тепер законопроєкт чекає на розгляд в профільних комітетах, після чого буде винесений на голосування у Верховній Раді. Його успіх може стати важливим кроком на шляху до соціальної та економічної інтеграції ветеранів в українське суспільство.

Коментарі

Позначки: ,