В Україні залишилось 300 тисяч доз вакцини CoviShield

Новини 31 Березня, 2021 133

Віктор Ляшко. Фото: moz.gov.ua

В Україні залишилось 300 тисяч доз COVID-вакцини CoviShield AstraZeneca, яку у Міністерстві охорони здоров’я планують використати для першого щеплення.

Про це в ефірі “Прямогозаявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, пише Четверта студія.

“Наразі ми маємо вакцину CoviShield AstraZeneca в Україні. Залишилося 300 тисяч доз. Ми всі ці 300 тисяч доз будемо використовувати для першого щеплення. Оскільки національна технічна група експертів, враховуючи міжнародні рекомендації і світовий досвід, подовжила термін між першим і другим щепленням вакциною AstraZeneca з чотирьох тижнів до дванадцяти”, – резюмував Ляшко.

“Тобто друге щеплення ми будемо робити на третій місяць, на 90-й день”, – додав головний санлікар.

Він зауважив, що в Україну також прибула вакцина проти коронавірусу від китайського виробника. За його словами препарат від “CoronaVac” рекомендували для щеплення мало мобільних людей похилого віку.

“Паралельно з цим в Україну вже прийшла перша партія вакцини від китайського виробника – це CoronaVac від компанії Sinovac, яка наразі проходить лабораторний контроль. І вона також буде використовуватися на території України”, – розповів Віктор Ляшко.

Він додав, що Україна законтрактувала майже два мільйони доз китайської вакцини проти коронавірусу, тож в пріоритеті використання препарату “CoronaVac”.

“В першу чергу цю вакцину – вона однодозна, тобто вона два рази повинна вводитися, але вона у флакончиках з однією дозою, – ми хочемо її використати і рекомендували використовувати саме для вакцинації мало мобільних людей похилого віку”, – зауважив санітарний лікар.

“В подальшому ми очікуємо наступні поставки цієї вакцини, оскільки законтрактовано її 1,9 мільйона доз вакцин”, – зазначив Віктор Ляшко.

Він також розповів,  що Україна очікує 1,5 мільйона вакцини CoviShield AstraZeneca законтрактованих безпосередньо державою. Крім того, очікується COVID-вакцина в рамках в рамках механізму COVAX.

“Також буде додаткова поставка вакцини CoviShield AstraZeneca, якої законтрактовано 2 мільйони: 500 тисяч ми отримали, 1,5 мільйона очікуємо. І ми очікуємо поставки вакцини Pfizer і вакцини AstraZeneca в рамках механізму COVAX.Наразі ми вже завершуємо останні технічні деталі, і найближчим часом ця вакцина також прийде в Україну”, – резюмував Ляшко.

“Подальші поставки вакцин, я думаю, ми озвучимо, як тільки буде чітко відомо, коли вони будуть надходити в Україну”, – підкреслив головний санітарний лікар країни.

Коментарі

Позначки: ,