В Україні загострив ситуацію “британський” штам COVID-19

Новини 15 Березня, 2021 179

Скриншот відео 24 Канал

Експерти пояснили причини стрибка хворих COVID-19 в Україні

В Україні останнім часом спостерігається зростання захворюваності COVID-19. Експерти відзначають, що причинами цього стали сезонний фактор, поширення в країні “британського” штаму коронавірусу, а також нехтування карантинними правилами.

Як пише «Четверта студія», про це інформує РБК-Україна.

Експерти відзначають, що зростання захворюваності, зокрема, пов’язаний з тим, що в цей період також спостерігається пік захворюваності на грип та ГРВІ.

“У багатьох країнах Європи також йде зростання, в тому числі в сусідніх країнах – Польщі, Чехії. В Україні він був цілком очікуваний: прогнозувалося, що він почнеться з лютого, після січневого карантину. Далі був відлік дві-три тижні: це включає інкубаційний період, час, коли люди почали здавати тести і дані почали відбиватися в статистиці”, – пояснив керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки Юрій Ганіченко.

Також українці стали рідше дотримуватися карантин. За словами імунолога Лабораторії імунології Інституту педіатрії, акушерства і гінекології ім. О. Лук’янової НАМН України Бориса Донського, українці втратили пильність із-за втоми і ілюзії спаду епідемії.

“Ті, хто весь час старанно дотримувався карантинні заходи, зараз почав ними нехтувати. Вони стали більше виходити в суспільство і зустрічатися з друзями. І це вилилося в нинішній сплеск захворюваності. Тобто зараз, в першу чергу, хворіють саме ті групи, які раніше довгий час берегли себе”, – заявив Донський.

При цьому загострив ситуацію і британський варіант COVID. Його інкубаційний період скоротився до 1-3 днів. При цьому, останні дослідження підтверджують, що він не тільки більш заразний, але і більш летальний – приблизно на 64%.

“Мабуть, він переноситься більш важко: це виходячи з тієї статистики, яку ми зараз спостерігаємо. До того ж у нього з’явилися нові симптоми. Цей штам вражає нирки, печінку, центральну нервову систему”, – пояснив глава комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький.

Нагадаємо, за добу в Україні виявили COVID ще у 6 792 осіб. Госпіталізували майже 2,5 тисячі осіб.

За прогнозом академіка НАН Сергія Коміссаренка, нинішня хвиля коронавірусу буде більш інтенсивною, ніж попередня.

Як повідомлялося, фахівці підтвердили наявність так званого британського штаму коронавірусу на території України. Про це розповів головний санітарний лікар Віктор Ляшко. За його словами, йдеться про зразки вірусу, відібрані в Івано-Франківську.

“Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського виявив два мутованих коронавіруси з генетичними характеристиками, які відповідають британському варіанту”, – заявив Ляшко.

За його словами, одна із особливостей цього штаму – здатність швидше передаватися від людини до людини. Саме циркуляцію британського варіанту вірусу Віктор Ляшко називає однією із можливих причин погіршення епідеміологічної ситуації в Західній Україні.

Коментарі

Позначки: , , , , , , , , ,