В Україні зафіксували пташиний грип і африканську чуму свиней

Новини 06 Квітня, 2020 1 115

Фото: agronews.ua

На Херсонщині під загрозою захворювання опинилися свійські тварини. Ось тільки на початку поточного місяця стало відомо про черговий спалах африканської чуми свиней в Каховському районі Херсонщини, як нова тривожна звістка від обласного управління Держпродспоживслужби у Голопристанському районі підтвердився пташиний грип. 

Як пише «Четверта студія» з посиланням на agronews.ua, про повідомляє прес-служба Головного Управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

На виконання Державного плану моніторингу інфекційних хвороб птиці на території Херсонської області   у другій декаді березня поточного року проводився  відбір посліду та відстріл дикої перелітної для відбору біоматеріалу.

Зразки відібраного біоматеріалу направили для дослідження до Одеської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби. За результатами досліджень встановлено наявність РНК вірусу пташиного грипу типу А в біоматеріалі, який був відібраний в Голопристанському районі (мисливські угіддя села Олександрівка).

У зв’язку з цим було проведено засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при Голопристанській РДА, на якому було затверджено план заходів щодо недопущення поширення грипу птиці на території району. А 2 квітня засідання ДНПК було проведено при Херсонській ОДА, аби скоординувати дії щодо недопущення розповсюдження пташиного грипу на території області.

Проведено зонування неблагополучного пункту,  визначено буферну зону та зону нагляду. У буферну зону увійшли лише мисливські угіддя Олександрівської сільської ради. У зону нагляду увійшли 4 населені пункти, у яких утримуються свійські птахи в домашніх господарствах. З метою контролю за епізоотичною ситуацією щодо грипу птиці  планується відбір стандартних зразків біоматеріалу у домашньої птиці. А також проведення додаткових епізоотичних обстежень користувачів мисливських угідь на предмет виявлення хворої чи загиблої птиці.

Також рішенням ДНПК зобов’язали структурні підрозділи Держпродспоживслужби провести  додатково епізоотичні обстеження: угідь Чаплинського, Новотроїцького, Каланчацького, Голопристанського, Генічеського, Скадовського, Каховського районів, біосферного заповідника «Асканія-Нова», Чорноморського біосферного заповідника, НПП «Нижньодніпровський», НПП «Азово-Сиваський», НПП «Джарилгач», прибережних зон Азовського та Чорного морів, Каховського водосховища та пониззя Дніпра задля оцінки  загрози виникнення високопатогенного грипу птиці серед  різних видів    диких    перелітних   та   синантропних   птахів,   птиці птахогосподарств та особистих селянських господарств, іншої птиці, яка утримується в неволі.

Окрім цього, заплановано провести додаткові лабораторні дослідження в Агрофірмі «Агрохолдинг Авангард», яка експортує продукцію птахівництва.

 

Коментарі

Позначки: , , ,