В Україні заблоковано всі угоди з нерухомістю і землею

Новини 06 Лютого, 2020 792

Фото ілюстративне з відкритх джерел

Збій в роботі реєстрів оцінки майна

В Україні зупинилися угоди з нерухомістю і землею. Причина – збій в роботі реєстрів оцінки майна (їх курирує Фонд держмайна). Оцінку об’єкта зареєструвати в системі зараз просто нереально, а без цього, за законодавством, не можна ні продати, ні купити квартиру, будинок, ділянку або комерційну нерухомість.

Про це пише «Четверта студія» з посиланням на t.ks.ua.

“Все стоїть. Стару оцінку нотаріуси перевірить можуть, а ось нову оцінювач внести в систему зараз не може”, – розповів “Країні” один зі столичних нотаріусів.

“Ринок нерухомості паралізований. Якщо ви зараз зверніться в оціночну компанію щоб замовити оцінку для вашої угоди з продажу квартири, будинку, земельної ділянки – вам не зроблять таку оцінку. А значить вам нема з чим йти на угоду. Угоди не буде”, – написав на своїй сторінці в Facebook керівник оціночної компанії “Дельта-Консалтинг” Роман Рябов.

Проблеми з проведенням операцій підтвердила також глава агентства нерухомості Best & Seller Ірина Луханіна.

“За строковими угодами продовжуються застави, частина угод скасовується. Деякі нотаріуси погоджуються проводити операції з незареєстрованої оцінкою, але я б, якщо чесно, не радила. Така угода в будь-який момент може бути визнана недійсною”, – говорить Луханіна.

Причина, по якій ринок нерухомості вже кілька днів паралізований, банальна. В кінці минулого року парламент прийняв закон, який, як заявляли депутати, зламав корупційні схеми оцінки. З ланцюжка клієнт-оцінювач-реєстр прибрали посередників (так звані майданчики Яценко), через які оцінка в Україні коштувала невиправдано дорого.

Стару систему повністю відключили з 1 лютого цього року. А з новою тут же почалися проблеми. “Ще 31 січня система почала давати збої. Деякі оцінювачі перестали брати замовлення у клієнтів ще з 30 січня, підозрюючи, що будуть труднощі з реєстрацією в новій системі. У суботу-неділю деякі оцінювачі змогли зареєструватися в новій системі ФДМ. Але працювала вона некоректно – неправильно підтягувала інформацію про об’єкт. А з понеділка і зовсім “зависла”, – говорить Луханіна.

“Потрібно було завчасно підготувати нове програмне забезпечення. Фонд держмайна повинен був зробити це власними силами або залучити підрядника. Але 1 лютого пройшло, а нічого так і не запрацювало. При тому, що у нас є ціле міністерство по діджіталізаціі, своєчасно реєстр так і не запустили “, – говорить президент адвокатської компанії” Кравець і партнери “Ростислав Кравець.

“Реальна причина: голосування депутатами за лайки в фейсбуці і піар, а не для користі громадян України. По-хорошому спочатку готуються надійний новий реєстр і програмне забезпечення, а потім відключається стару корупційну або яке воно там є”, – написав у соцмережах Роман Рябов .

На запит видання в Фонді держмайна поки не відповіли. Але нотаріуси нам розповіли, що у ФДМ їм кілька днів обіцяли “включити всі через пару годин”, а тепер кажуть, що реєстром по землі займуться “з понеділка”, а по решті нерухомості запустять вже до кінця цього тижня.

Втім, експерти підозрюють, що вкластися в ці терміни буде складно – знадобиться в кращому випадку два тижні.

З хороших новин – зниження вартості оцінки. “Раніше через дорожнечу послуг посередників оцінка коштувала 2,5 тисячі гривень, а зараз буде – 500-600 гривень”, – розповів один з київських нотаріусів.

Коментарі

Позначки: , , , , ,