В Україні з початку року сталося 48 злочинів щодо журналістів – МВС

Новини 04 Травня, 2021 409

Фото: Укрінформ

З початку 2021 року поліція розпочала розслідування за 48 кримінальними правопорушеннями, пов’язаними з перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів, передала до суду 6 таких справ, а закрила – 12.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на УНН, про це сказав директор Департаменту комунікації МВС України Артем Шевченко, виступаючи на заході з нагоди Всесвітнього дня свободи медіа.

“Протягом І кварталу 2021 року органами досудового розслідування Національної поліції України розпочато досудове розслідування за 48 кримінальними правопорушеннями, пов’язаними з перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів, з яких за ст. 171 КК України – 37, за ст. 345-1 КК України – 11”, – повідомили у пресслужбі МВС.

При цьому Шевченко нагадав, що стаття 171 ККУ входить до категорії кримінальних проступків, тобто нетяжких злочинів, відповідно передбачено полегшений механізм їхнього розслідування. Як тільки конфлікт закінчується тяжчими наслідками, псуванням майна журналістів, погрозами, завданням шкоди здоров’ю, кримінальне правопорушення перекваліфіковують на більш тяжке.

Найбільше проваджень відкрили за ст. 171 (перешкоджання журналістській діяльності) – 37 проваджень, ще 11 – за ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) ККУ.

Зокрема, у Харківській області за фактом перешкоджання розпочали сім проваджень, у Запорізькій і Києві – по п’ять, у Закарпатській та Одеській – по чотири, у Донецькій, Львівській та Херсонській – по три, у Полтавській, Хмельницькій та Чернігівській – по два, у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Київській, Кіровоградській, Черкаській областях та ГУ Нацполіції в АР Крим – по одному.

До суду в першому кварталі передано шість справ (три справи за цей рік, три за минулий рік), з них за ст. 171 ККУ – п’ять (три в Києві та дві в Одеській області), одна – за ст. 345-1 (в Житомирській області). Водночас поліція закрила 12 кримінальних проваджень із 48.

Він також повідомив, що 27 квітня прокуратура повідомила про передачу до суду справу щодо підпалу автомобіля, який використовувався знімальною групою “Радіо Свобода”.

Коментарі

Позначки: