В Україні з 1 квітня ціна на газ формуватиметься за ринковими принципами

Новини 14 Березня, 2021 597

Ілюстрація: Гал-інфо

Цінові пропозиції постачальників можуть суттєво змінитися

В Україні з 1 квітня ціна на газ буде формуватися за ринковими принципами, тому цінові пропозиції постачальників можуть суттєво змінитися.

Про це пише Четверта студія з посиланням на НАК “Нафтогаз”.

У компанії нагадали, що з 1 лютого 2021 року на період дії карантину, але не довше, ніж до 31 березня 2021 року, гранична ціна на газ регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 18 січня 2021 року №25 та становить 6,99 грн/куб. м.

“Уже з квітня ціна на газ буде формуватися на ринкових принципах і цінові пропозиції постачальників, враховуючи піврічний досвід роботи вільного ринку газу, будуть значно відрізнятися”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що з лютого 2021 року Міністерство соціальної політики України за сприяння Групи Нафтогаз спростили процедуру зміни газопостачальника для отримувачів пільг і субсидій. Клієнтам не потрібно особисто відвідувати чи повідомляти Управління соціального захисту населення (УСЗН) про зміну постачальника та щомісячну ціну газу, адже тепер між постачальниками та органами соцзахисту налагоджено обмін даними в електронному форматі.

В умовах протиепідемічних заходів та з метою запобігання поширенню COVID-19 місцеві управління соціального захисту населення не повинні вимагати від отримувачів пільг та субсидій додаткового підтвердження чи довідок щодо зміни постачальника.

Відкритий ринок газу та цінова конкуренція між постачальниками ― це значні переваги для всіх його учасників. У побутових споживачів є можливість економити на газових платіжках, обравши постачальника із вигідними цінами.

Ринкова ціна на газ для субсидіантів та пільговиків ― це також економія для державного бюджету України. У результаті переходу клієнтів до постачальника з вигіднішими цінами державні видатки на оплату субсидій зменшуються, тобто держава платить меншу ціну за газ компаніям, які надають комунальні послуги пільговим категоріям населення.

Із 1 лютого 2021 року на період дії карантину, але не довше ніж до 31 березня 2021 року гранична ціна на газ регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 18 січня 2021 р. № 25 і становить 6,99 грн/куб.м,  проте ГК «Нафтогаз України» як ціновий лідер встановила для споживачів кращу ціну на газ. У січні, лютому та березні, вона є нижчою за рекомендовану урядом ціну і складає 6,86 грн/куб.м із ПДВ, без вартості розподілу (доставки).

Уже з квітня ціна на газ формуватиметься на ринкових засадах і цінові пропозиції постачальників, з огляду на піврічний досвід роботи вільного ринку газу, значно відрізнятимуться (у грудні, наприклад, ГК «Нафтогаз України» пропонувала своїм клієнтам до 40% вигідніші ціни). Тому ми закликаємо побутових клієнтів не зволікати з подачею заявки на зміну постачальника, а, орієнтуючись на піврічний досвід роботи відкритого ринку газу, цінові пропозиції та рівень сервісного обслуговування, обрати свого постачальника вже зараз.

Якщо у споживача виникли питання щодо нарахування пільг, для їх вирішення він може звернутися до свого управління соцзахисту. Перевірити наявність пільгової категорії можна в особистому кабінеті на сайті ГК «Нафтогаз України» gas.ua або у чат-боті GASUA у Viber та Telegram. Із додатковими питаннями клієнт також може звернутися до інформаційного центру ГК «Нафтогаз України»: +38 066 300 28 88, +38 098 300 28 88, +38 093 300 28 88.

Коментарі

Позначки: ,