В Україні цілеспрямовано провалили видобуток власного газу, – експерт (ВІДЕО)

Новини 17 Жовтня, 2021 811

На Львівщині зберігається загроза виникнення другого Алчевська у Новояворівську та Новому Роздолі, фото Львівський прес-клуб

Процес видобутку українського газу провалений цілеспрямовано.

Про це у ефірі одного із телеканалів заявив експерт з питань енергетики Андрій Гнатуш, пише Четверта студія.

“У нас у країні енергетичний колапс тільки через те, що “Нафтогаз” порушує будь-які домовленості, до якого його схиляють”, – каже експерт і розповідає, що у підписаному Меморандумі визначено ціна на газ для населення та для бізнесу, але у договорах, які “Нафтогаз” скидає і пропонує підписати підприємствам теплокомуненерго ціна уже вказана вища, аніж зазначена у меморандумі.

“Питання вартості газу для бюджету – це взагалі щось таке казкове. Вони не хочуть підписувати та гарантувати відповідні об’єму газу для забезпечення функціонування країни як такої. Це садочки, лікарні, освіта, армія. І правдами й неправдами змушують усіх підписувати не вигідні для них договори. Фактично, ці договори вигідні лише для “Нафтогазу”. Якраз це і провокує таку ситуацію, яку ми бачимо станом на сьогодні”, – розповів Андрій Гнатуш.

Експерт додав, що три області уже визначились у статусі надзвичайного стану.

“За це їм честь і хвала. Треба мати “кам’яні горішки”, щоб при такій вертикалі влади могти сказати про те, що є проблеми. Але насправді усе можна вирішити дуже просто: Кабінет Міністрів України спеціальним розпорядженням визначає та фіксує ціну газу для бюджетної сфери. Більше їм нічого не треба робити, щоб врятувати ситуацію. Після цього ще потрібно обов’язково розпочати ряд кримінальних справ проти людей, які провалили програму внутрішньодержавного газовидобутку, адже вона була провалена цілеспрямовано, але от за чиїми вказівками і за чиїм сприянням – повинно встановити слідство. І, якщо б ми не замовчували проблематику, а вирішували проблеми у мірі їх надходження, то не довели б країну до такої історії”, – наголосив Андрій Гнатуш.

Він також додав, що зараз у газосховищах країни зберігається на 30% менше запасів газу, аніж це було минулого року, а наслідки можуть бути печальними для усіх – як для великих підприємств, так і для малого бізнесу, який торгує шаурмою.

Андрій Гнатуш також наголосив, що не вірить владі від слова абсолютно.

“Це одна шайка, яка пов’язана між собою зловживання, тому і не вірю”, – пояснив експерт інформацію про те, що нібито міністр КМУ Олег Немчінов приховав інформаційну записку глави “Нафтогазу” Юрія Вітренка про стан у газотранспортній системі України.

“Про те, що там відбувались маніпуляції та зловживання, я особисто кричу з екранів усіх телеканалів уже рік”, – додав Андрій Гнатуш.

Він також нагадав історію про те, як Олег Немчінов у ручному режимі викликав представників АРМА і схиляв їх у силовому порядку продати теплоцентралі як речові докази через суд.

“Це було вигідно лише одному “Нафтогазу”, який хотів за борги і за плюс одну гривню “хапнути” активи у Львівській області. Вони пов’язані між собою, але тепер картковий будинок починає сипатись і вони перекладають вину один на одного. Винні вони усі. Кожна проблема завжди має ім’я та прізвище. Ті, хто довели цю ситуацію до ручки, повинні понести не лише політичну, але й кримінальну відповідальність”, – підсумував Андрій Гнатуш.

Коментарі

Позначки: , , ,