В Україні пропонують пожиттєво моніторити фінанси публічних осіб

Новини 22 Вересня, 2023 51

До Верховної Ради подали законопроєкт, який запроваджує пожиттєвий статус «політично значущих осіб» для людей, які обіймають найважливіші державні посади. Раніше такий статус зберігався впродовж трьох років після відставки.

У Центрі спільних дій розібралися, кого зачепить законопроєкт і які має ризики, пише Четверта студія.
Проєкт закону №9269-д стосується національних та міжнародних публічних діячів, таких як президент, урядовці, народні депутати, іноземні посли. Якщо законопроєкт ухвалять, «політично значущі особи» та члени їхніх сімей не позбавлятимуться статусу ніколи. Публічним політичним діячам складніше оформити відносно дорогі покупки (як правило, на суму понад 400 тисяч гривень). Також у них можуть виникнути труднощі при відкритті нових рахунків незалежно від того, чи працюють вони досі на цій посаді.
Раніше ця норма вже діяла, але у листопаді 2022 року Зеленський підписав закон, який встановлював обмеження до трьох років. Ухвалення пожиттєвого статусу «політично значущих осіб» є вимогою міжнародних партнерів — однією з умов початку переговорів про вступ в Євросоюз та продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.
«Політично значущі особи апріорі підозрюються у високому впливі та його збереженні навіть після того, як залишають посади. Такий контроль необхідний через вплив цих осіб на українську політику та значні ризики відмивання грошей та корупції», — пояснює аналітик Олексій Волошин.
Згідно з поданим законопроєктом,  через рік після залишення публічної посади банки, фінансові установи й інші компанії мають ретельно оцінити ризики: чи має ця особа звʼязки, щоб надалі впливати на політику. Так, через високий ризик корупції колишні посадовці найчастіше повинні будуть доводити джерела походження власних коштів. Аналітики Центру спільних дій коментують, що з одного боку  законопроєкт допоможе запобігти корупційним злочинам серед колишніх публічних осіб, але значна роль фінансових установ створює простір для зловживань. Це може відбивати охоту йти в політику людям, які хочуть впровадити якісні зміни.
«Певні політичні опоненти чи олігархи можуть мати звʼязки з керівництвом банку або дати йому хабаря, щоб вплинути на результати моніторингу. Таким чином вони спробують натиснути на добросовісного посадовця, який хоче впровадити якісь позитивні зміни. Потенційна можливість тиску позбавляє чесних політиків бажання іти в політику», — каже Олексій Волошин.

Проте законопроєкт №9269-д має запобігти таким зловживанням: якщо установа необґрунтовано перешкоджатиме транзакціям чи діловим відносинам політично значущих осіб, їй загрожує стягнення до 17 мільйонів гривень. Аналітики кажуть, що штраф дасть змогу уникнути невиправданого блокування щоденних фінансових операцій.

Коментарі

Позначки: