В Україні посилили відповідальність за перевантажений транспорт

Новини 04 Червня, 2021 965

Дорога Львів – Пустомити – Меденичі. Фото: Роман Метельський.

Згідно з законопроєктом №3742 в Україні на законодавчому рівні закріпили автоматичну фіксацію порушень габаритно-вагового контролю та збільшили відповідальність автоперевізників за порушення ГВК.

Про це пише Четверта студія.

Відповідний законопроєкт підтримали 280 народних депутатів.

Згідно з текстом документу передбачається:

– врегулювання питання щодо запобігання та недопущення руйнування автомобільних доріг загального користування;

– вдосконалення здійснення габаритно-вагового контролю транспортних засобів із залученням органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади;

– залучення інвестиційних коштів, спрямованих на розвиток транспортної інфраструктури до європейських стандартів;
підвищення рівня безпеки;

– законодавче закріплення повноважень центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті щодо стягнення у судовому порядку плати за проїзд автомобільними дорогами транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні, під час здійснення габаритно-вагового контролю.

Таким чином Рада законодавчо закріпили автоматичну фіксацію порушень ГВК.

Також закон розширює повноваження “Укртрансбезпеки” в частині здійснення габаритно-вагового контролю – надає їй право стягувати у судовому порядку плату за проїзд для вантажівок, які порушують габаритно-вагові параметри.

Крім цього, законопроєкт встановлює відповідальність вантажовідправника як першої ланки у вантажних перевезеннях і значно підвищує відповідальність автоперевізників за недотримання габаритно-вагових норм.

Зокрема, закон №3742 вводить такі штрафи:

1. Для вантажовідправників за порушення при внесенні відомостей у товарно-транспортні накладні або інші документи на вантаж у розмірі 34 тис. грн.

2. Для користувачів (власників) транспортних засобів за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм в залежності від відсотка перевантаження:

– до 2% включно у розмірі 1 700 грн;

– від 2% до 5% у розмірі 5 100 грн;

– від 5% до 10% у розмірі 8 500 грн;

– від 10% до 20% у розмірі 17 тис. грн;

– від 20% до 30% у розмірі 34 тис. грн;

– понад 30% у розмірі 51 тис. грн;

– за відмову від проходження ГВК у розмірі 51 тис. грн.
3. Для посадових осіб суб’єктів господарювання, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності та/або водіїв за невиконання законних вимог працівників “Укртрансбезпеки” щодо перевірки дотримання вимог законодавства про автомобільний транспорт, усунення порушень законодавства з безпеки на автомобільному транспорті або створення перешкод для виконання покладених на них обов’язків, завдань – у розмірі 51 тис. грн.

Нагадаємо, з 1 червня в Україні почала діяти заборона на рух вантажівок трасами державного значення за температури вище 28 градусів.

Крім того, у Києві до 31 липня частково обмежать рух на Володимирському узвозі.

Раніше повідомлялось, що у Києві на 2,5 місяці на Борщагівку не їздитиме швидкісний трамвай.

Коментарі

Позначки: