В Україні планують посилити контроль громадськості над містобудівною діяльністю

Новини 17 Жовтня, 2022 58

У Львівській ОДА формують перелік об’єктів житлового будівництва, що не прийняті в експлуатацію

Парламент планує ухвалити законопроєкт № 5655, який передбачає реформу будівельної галузі та зробить контроль громадськості над містобудівною діяльністю ефективнішим.

Про це заявила ініціаторка законопроєкту, голова політичної партії «Слуга Народу» Олена Шуляк, пише Четверта студія.

«Наш законопроєкт гарантує участь громадськості в обговоренні містобудівної та проєктної документації, а також дає змогу вносити свої пропозиції до державних органів, підприємств, установ, організацій та доносити своє бачення процесу до місцевої влади», – заявила Шуляк.

За її словами, у законі будуть чітко прописано, що саме контролюватиме громадськість. Насамперед це розроблені проєкти містобудівної документації на місцевому рівні: комплексні плани, плани населених пунктів і детальні плани територій.

“Під час громадських слухань кількість представників громади має становити мінімум 50% від складу погоджувальної комісії. Також за письмовим зверненням громадських об’єднань осіб з інвалідністю, їхніх представників залучають до обговорення в обов’язковому порядку. Мешканець громади може подати скаргу до місцевої влади для перевірки конкретного об’єкта будівництва», – констатувала очільниця «Слуги Народу».

Також вона пояснила, що представники громадськості зможуть контролювати забудову через Єдину державну електронну систему у сфері будівництва.

«Е-система міститиме публічний модуль аналітики з даними про містобудівну документацію та забудову. Тож самочинні забудови на кшталт багатоповерхових будинків-монстрів у історичних центрах відходитимуть у минуле», – резюмувала Шуляк.

Коментарі

Позначки: