В Україні очікують зростання вартості комунальних послуг, – експерт

Новини 22 Березня, 2021 1 055

Андрій Гнатуш

Андрій Гнатуш наголошує: енергоносії є основою будь-якого виробництва

В Україні постійно зростають тарифи на електроенергію. Чому так відбувається та яке майбутнє чекає на нас з такою системою управління ІВ Четверта студія розповів Андрій Гнатуш – директор компанії “Енергія Новояворівськ” та експерт у галузі енергетики.

В Україні з квітня вдвічі зросте тариф на електроенергію. Поясність, чому в Україні зростає вартість тарифів? 

Я трохи скорегую. З першого квітня тариф для населення зростати не буде. Це анонсували буквально на днях. Але те, що його будуть піднімати – лише питання часу. Через оці всі неспокійні ситуації в країні просто відтерміновують це на кілька місяців. Але тариф буде зростати однозначно, оскільки він вже давно є необґрунтований. Владі простіше залізти в кишеню до кожного з нас, щоб заповнити дефіцит у бюджеті коштами населення за рахунок комунальних платежів. Немає людини, яка б не використовувала електроенергію у своїй діяльності – чи побутовій, чи в господарській. 

На вашу думку, якою буде ціна за опалення та за газ на наступний опалювальний сезон?

Що стосується наступного опалювального сезону – однозначно ініціюється вихід для побутового споживача не на фіксовану ціну, а на вільний ринок. Вона буде в динаміці і точно перебуватиме в межах 11 тис. гривень за 1000 кубів – це разом з доставкою. Людям зафіксували показники газу 6,99 гривень за куб плюс доставка – в сумі воно виходило 8,8 тис. грн за 1000 кубів, Для організацій, які здійснюють генерацію тепла, “Нафтогаз” збільшив вартість газу на 20 %. Майже всі такі організації стали збиткові тому, що тарифи їм заборонили піднімати у зв’язку з меморандумом уряду, а вартість газу їм підняли.

“Нафтогаз” – це монополісти. Як наслідок, тепер організації, які планували за отримані кошти, до прикладу, замінити теплотраси, модернізуватись – бо воно все зношується – зазнали колосальних збитків через газ. Відповідно, всі гроші йдуть туди, а Нафтогаз нараховує свої штрафи та пеню – він це завжди робить. Держава є відірвана від проблеми господарників. Ми не думаємо про завтрашній день. Вони думають, як наповнити бюджет сьогодні, не розуміючи, що завтра може не настати. Економіка може зупинитись. Якщо на сьогодні вартість кіловату для побутового споживача є 1,68 гривень, згодом він буде піднятий близько в 2 рази.

Чи через 3 місяці, чи через 4 – вони все одно його піднімуть до показника 3,42 гривень. Така буде ціна після 300 кіловату – перша частина буде залишатись за тою самою вартістю. Далі буде додаватись до пікової ціни. Відповідно всі, у кого електричне опалення, будуть платити колосальні гроші. Якщо електрокотел на середню квартиру двох або трьохкімнатну квартиру – це може набігти 1000 кіловат в опалювальний сезон отак легенько.

Яких ще підвищень тарифів можна очікувати?

Газ потягне за собою здорощення тепла відсотків на 30. Зростання вартості електроенергії так само потягне за собою зростання ціни на водопостачання та водовідведення. Менше 30 не буде ніде за куб – буде тільки більше. А після зростання вартості електроенергії зростає вартість будь-якої продукції, яка виробляється. Енергоносії є основою будь-якого виробництва. Відповідно: така кризова, необдумана політика призводить до того, що наша продукція стає все менш конкурентоздатною порівняно з аналогами на ринку. Продукція з підвищеною вартістю буде продаватись менше. В загальному підсумку економіка програє. Необхідно боротись з втратами, ініціювати технологічні оновлення.

Повинна працювати електроефективність. Необхідно сконцентруватись на розвитку відновлювальної енергетики, але не лише за показником зеленого тарифу, а й в принципі займати такий вектор з точки зору державотворення і розуміти, що електроенергія для населення – це  атомна електроенергія. Важливо зменшити навантаження на бізнес. В нашій країні за будь-які отакі соціальні речі платить бізнес – а це робочі місця, це добробут сімей. Боротися треба в першу чергу з витратами, зі зловживаннями на ринку. це те що є присутнє- коли торгують повітрям і воно падає збитком на кожного з нас це є неправильно.

Наскільки, на Вашу думку, в Україні запроваджують енергоощадні технології, щоб менше платити за комунальні послуги? Наскільки самим українцям вигідно це робити?

Є цілі програми енергозаощадження, зокрема в Києві вони працюють інтенсивно. Утеплення будинків, дахів – це те, що необхідно робити. Це те, що мінімізує оцей компонент втрат, який потім знову ж таки має вплив на кожного з мешканців будинку. Так необхідно робити – це є інвестиція в завтрашній день. Те ж саме необхідно робити з мережами електроенергії. За ці речі необхідно дбати. Прийшов час, коли важливо раціонально використовувати ресурси. Жити по можливості. розуміти свою фінансову ситуацію і відповідно до неї виходити на певний рівень.

Ще декілька слів про опалювальний сезон у Новояворівську та Новому Роздолі. Знаємо, що там є проблема із управлінням ТЕЦами. Яка зараз ситуація?

У Новояворівську та Новому Роздолі компанія-управитель брехала, що вона з минулого кінця опалювального сезону готувалася до нового. Насправді ні гривні не вкладалося для підготовки. Це понесло за собою каскад аварій цієї зими. Постійні виходи з ладу, прориви теплотрас, енергоцентралей. Десятки тисяч людей змушені були мерзнути взимку. Грілись хіба обігрівачами – тобто за рахунок електроенергії. Це речі, які є характерними на сьогоднішній час для України. Халатність та непрофесіоналізм певної групи управителів зумовили страждання близько 70 тисяч людей. Вихід з ситуації – передати теплоенергоцентралі до моменту судових рішень в розпорядження громад. Жодне місто не буде пиляти гілку, на якій сидить. Коли керівництво сидить в Києві, а люди мерзнуть тут, ми розуміємо, що їм все одно – в їх кабінетах і домівках тепло.

Який Ваш прогноз на майбутнє?

Ефективні теплоенергоцентралі знищені, міста є заручниками неефективного управління і бездарності роботи антикорупційних органів, які спричинили оцю всю проблематику. Проблема не буде вирішена, вона буде лише збільшуватись.

Як, на Вашу думку, цього можна уникнути?

Розірвати договір управління з неефективним управителем. Це має зробити те агентство, яке до того всього довело, спричинило усі ці колапси і передати їх на комунальне агентство областей або міст. Міста самі дадуть собі лад. Всі працівники є патріотами своїх земель – вони це довели, віддано працюючи у важких умовах останніх опалювальних сезонів. Коли їх дурили, не виплатили зарплату за попередні 5 місяців. Це близько 14 мільйонів гривень! І до відповідальності нікого не притягнули. Де дія прокуратури, де дія Національного антикорупційного бюро України? Чому є вибіркове правосуддя?

Чому винних досі не покарано?

Мені також цікаво, чому їх досі не притягнули до відповідальності. А мали б. Але цю історію зам’яли, хоч від такої халатності постраждало близько 70 тисяч людей, як я вже зазначав.

Діана Швидун для ІВ Четверта студія

Коментарі

Позначки: , ,