В Україні обіцяють посилити відповідальність за підробку паспортів вакцинації

Новини 23 Вересня, 2021 82

Віктор Ляшко. Фото: moz.gov.ua

Уряд вніс в Раду законопроект

Уряд схвалив розроблений фахівцями МОЗ проєкт Закону України “Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за підроблення документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень”. Законопроєкт поданий на реєстрацію до Верховної ради України.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко за результатами засідання, пише Четверта студія.

“Життя та здоров’я людей – найважливіше для держави. Ми маємо зробити все потрібне для їхнього захисту, особливо в умовах пандемії. Цей законопроєкт посилить відповідальність за внесення неправдивих медичних даних про проведене щеплення і забезпечить зовсім інший рівень відповідальності за маніпуляції з довідками про щеплення. Ми виконуємо рішення РНБО схвалене Указом Президента України щодо посилення відповідальності за підроблення документів про вакцинацію, у тому числі електронних”, – зауважив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Він пояснює, що лише дійсно зроблене щеплення запобігає ускладненням, тяжкому перебігу та смерті від COVID-19. Фейкові папірці чи підробка даних в електронній системі ніяк не допоможе вам при зустрічі із коронавірусною інфекцією. “Від даних в анамнезі пацієнта залежить і тактика лікування, й взагалі ступінь реагування при підтвердженні діагнозу COVID-19”, – додав міністр.

В Україні наразі доступні три вакцини: AstraZeneca, CoronaVac від Sinovac, Comirnaty від Pfizer. Кожна з цих вакцин ефективно запобігає тяжкому перебігу хвороби й рятує життя, але вони працюють лише тоді, коли потрапляють до вашого організму. МОЗ рекомендує записуватись на щеплення вже сьогодні, щоб вберегти своє життя і здоров’я, а також — людей поруч.

У зоні найвищого ризику важкого перебігу та смерті від COVID-19 люди старші 60 років, люди із супутніми захворюваннями, як-от: цукровий діабет, серцево-судинні, онкологічні хвороби та ті, хто щоденно контактує з великою кількістю людей, наприклад медики, освітяни, соцпрацівники, працівники державних органів.

Усього з початку кампанії з вакцинації проведено 11 456 848  щеплень. Кожен 5-й дорослий в Україні вже вакцинувався принаймні однією дозою (вакциновано 6 304 016 осіб, з них отримали першу дозу – 6 304 014 людей, завершили вакцинацію (отримали дві дози) – 5 152 834 особи (із них 2 людини отримали першу дозу за кордоном).

Коментарі

Позначки: ,