В Україні немає верховенства права і наслідки цього будуть дуже серйозними, – нардеп

Новини 18 Червня, 2020 155
Олексій Гончаренко

Олексій Гончаренко

Політичні справи проти п’ятого президента України, лідера “Європейської Солідарності” Петра Порошенка є лакмусовим папірцем всього того, що відбувається в Україні за президентства Володимира Зеленського.

Про це в ефірі Прямого заявив народний депутат фракції “Європейської Солідарності” Олексій Гончаренко.

На питання, чому європейські лідери приділяють стільки уваги справі Порошенка, Гончаренко відповів: “Тому що це буде лакмусовий папірець, що відбувається в Україні. Тут же дуже важливо: коли ми кажемо, що Європа нам допомагає, і так далі, то Європа буде допомагати, якщо вона відчуває, що це близька до них країна. А саме по чому? По духу. Якщо вони побачать, що це якась така “Малоросія”, де саджають опозиціонерів, яка рухається… як це було за часів Віктора Януковича, то не буде ніякої Європи – бо ви куди рухаєтесь. І це надзвичайно є важливим. Тому вони дуже за цим слідкують, вони будуть на це реагувати, очевидно”.

“Так, звичайно, Петро Порошенко був президентом, він багато кого з них знає особисто, і так далі, і так далі. Але, повірте мені, там дуже серйозні служби, там працюють посольства цих країн, і вони все аналізують. Якщо їм принесли справу, де вони бачать: слухайте, можна тут Петру Порошенку закинути те-то і те-то, і це серйозні питання, – це була б одна реакція. А коли вони бачать справи від хуліганства до цього ідіотського, як ввезення картин, не вивезення, а ввезення картин, Керченська протока, Мінські домовленості, МВФ, кредити, – ну просто абсурд. Звичайно, вони бачать, що це є політичне переслідування. І коли вони це бачать, вони будуть на це реагувати. Бо для них це чітко сигнал, що Україна пішла не в той бік”, – наголосив Гончаренко.

Він переконаний, що у разі посилення переслідувань політика європейських партнерів стосовно України зміниться блискавично.

“Це буде дуже швидко. І для нас може мати дуже погані наслідки. Не може, а точно буде мати. Тому що країна, в якій немає верховенства права, не може претендувати ані на асоціацію з ЄС, ані на фінансову підтримку з боку ЄС, ані на військову підтримку. Постане питання санкцій. Із-за кого санкції? За країну, яка брат-близнюк російського режиму? Не буде. Цього не буде. Тому наслідки можуть бути дуже серйозними. І я дуже сподіваюся, що є якісь там у цій владі розумні люди просто, які зупинять цю катастрофу. Бо це буде катастрофа і діючої влади теж. Вона не омине це. Це одночасно шлях на рифи”, – наголосив депутат.

Коментарі

Позначки: , ,