В Україні назвали кількість внутрішньо переміщених осіб

Новини 15 Липня, 2023 216
Вокзал у Львові зустрічає переселенців. Фото: Суспільне

Вокзал у Львові зустрічає переселенців. Фото: Суспільне

Зростає потреба у фінансовій допомозі для 5,1 млн українців, які досі залишаються внутрішньо переміщеними

Відповідно до останнього звіту Міжнародної організації з міграції (МОМ), приблизно 5,1 мільйона людей – внутрішньо переміщені особи в Україні. У той же час 4,76 мільйона людей повернулися додому, з яких 1,1 мільйона – з-за кордону. Кількість внутрішньо переміщених осіб постійно зростає з початку повномасштабної війни, а 80% українців зазначають, що фінансова допомога – одна з ключових потреб для них.

Про це пише Четверта студія з посиланням на МОМ в Україні.

«Оскільки так багато людей були переміщені протягом року або більше, їхні заощадження виснажилися, а вразливість посилилася», – каже Ан Нгуєн, Голова Представництва МОМ в Україні.

«У масштабах країни, менше половини внутрішньо переміщених осіб працевлаштовані. Фінансова скрута впливає на рішення, які ухвалюють переміщені родини щодо свого майбутнього – переїхати, повернутися чи інтегруватися», – додав він.

Чим довше триває переміщення, тим більш вразливою стає людина, а без достатнього фінансування вона практично не має свободи вибору щодо довгострокового рішення про своє переміщення, а саме інтеграції чи повернення. Наприклад, через брак можливостей працевлаштування на новому місці, переміщена сім’я менш ймовірно інтегрується у новій громаді. Невдала інтеграція, у свою чергу, може змусити вдатися до негативних стратегій реагування на кризові ситуації або спричинити предчасне повернення до місць, де ще небезпечно.

Останні дані свідчать, що 65% внутрішньо переміщених осіб живуть у сім’ях, де щомісячний дохід на члена родини становить рівно або менше 4 666 грн [126 долларів], що відповідає прожитковому мінімуму станом на січень 2022.

Близько чверті внутрішньо переміщених осіб повідомили, що вони розглядають можливість залишити своє місце перебування, а 3,3 мільйона мають намір зрештою повернутися. Їхніми основними мотивами є бажання відновити нормальне життя або ностальгія за рідним домом (64%), бажання знову з’єднатися з родиною (25%), наявність нерухомості в місці походження (22%), економічні причини, зокрема можливість отримати дохід (21%), і низький рівень безпеки в поточному місцезнаходженні (3%).

Майже половина вимушених переселенців повернулася з іншого регіону України, ще третина повернулася з переміщення в межах свого власного регіону, особливо Чернігівської, Миколаївської та Харківської областей. Топ-3 регіонів, куди повертаються люди, включають місто Київ, Київську і Харківську області, а місця, з яких повертаються – це місто Київ, Львівська і Вінницька області.

Серед 1,1 мільйона осіб, які повернулися з інших країн, більшість приїхала з Польщі (39%), далі йдуть Німеччина (9%), Італія (7%), Чехія (6%) та Болгарія (5%).

Половина всіх внутрішньо переміщених осіб зосереджена в п’яти регіонах, а саме Харківській, Дніпропетровській, Київській і Одеській областях та місті Києві – вони залишаються головними місцями проживання з січня 2023 року. Понад чверть вимушених переселенців залишилася у своєму регіоні або навіть районі, сподіваючись повернутися, як тільки стане безпечніше, або не маючи можливості виїхати далеко. Більшість внутрішньо переміщених людей походять зі сходу України.

Ці дані щодо переміщення були зібрані МОМ в ході опитування загального населення України в кінці травня 2023 року для отримання інформації про переміщення, мобільність, наміри та умови для забезпечення цільової допомоги постраждалому від війни населенню. Вони є важливим ресурсом для розуміння масштабу переміщення по всій Україні і сприяють дослідженням мотивів, намірів, потреб та умов тих, хто зазнав переміщення.

Команда МОМ із даних та аналітики працює в Україні за підтримки Європейського Союзу та урядів Канади, Кореї, Великої Британії, Німеччини, Франції та Бельгії.

Коментарі

Позначки: , ,