В Україні масово гинуть медоносні родини бджіл (ВІДЕО)

Новини 30 Квітня, 2021 632

Фото: zhmerynka.city

Попередньою причиною загибелі бджіл вважають отруєння пестицидами

Жителі села Лопатинці Жмеринського району звернулися до правоохоронців з заявою про масове отруєння бджіл. У пасічників загинуло близько 300 медоносних родин. За фактом звернення правоохоронці та Комісія з встановлення факту отруєння бджіл Жмеринської міської ради розпочали розслідування.

Як пише «Четверта студія», про це повідомляє agronews.ua.

Першим забив на сполох місцевий житель та пасічник Зотік Бугатко. У чоловіка на пасіці отруїлися 96 медоносних родин бджіл. Як розповідає пасічник, під час чергового огляду бджіл побачив, що вся пасіка була всіяна мертвими і хворими бджолами. Такі втрати нанесуть великі збитки бджоляру.

«Для мене цей сезон, можна сказати – закритий. Адже майже з кожного вулика я втратив значну частину льотних бджіл», – мовив бджоляр.

Значна частина пасіки отруїлася у місцевих жителів Віктора Мазура та Олексія Гавриша.

На місце події прибули представники комісії встановлення факту отруєння бджіл Жмеринської міської ради та Держпродспоживслужби. Попередньою причиною загибелі бджіл вважають отруєння пестицидами, ймовірно під час льоту над обробленими полями до місць взятку.

Матеріали з рослинами та загиблими бджолами відправили на експертизу до лабораторії у м. Вінниця.

Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Анатолій Білоус зауважив, що для попередження та недопущення випадків масового отруєння бджіл пестицидами та агрохімікатами агровиробникам необхідно не пізніше ніж за 3 доби до хімічних обробок полів сповістити власників пасік, органи місцевого самоврядування, районні чи селищні ради (у радіусі 7 км) про час та способи обробітку полів.

«Аграрії повинні розмістити оголошення в усіх людних місцях та ЗМІ, вказавши компанію, культуру, назву препарату, час ізоляції бджіл та контактну особу агровиробника, не допускати обробки квітучих медоносів під час масового льоту бджіл, а обробіток проводити у вечірні або ранкові години при мінімальних повітряних потоках», – мовив Анатолій Білоус.

У міській раді наголошують, що взаємоповага між підприємцями та бджолярами, врахування ним інтересів один одного – найкраща гарантія унеможливлення пошкодження медоносних бджіл та отримання великого та якісного врожаю сільськогосподарських культур.

Коментарі