В Україні ліквідовують Міністерство екології: наслідки

Новини 31 Серпня, 2019 158

Ілюстрація: agronews

Банкова прийняла «дуже і дуже погане рішення»

29 серпня Верховна Рада призначила склад нового Кабінету Міністрів України, на посаду міністра енергетики та екології України – експерта у сфері паливно-енергетичного комплексу Олексія Оржеля. Таким чином, уряд об’єднає Міністерства палива та енергетики з Міністерством екології та природних ресурсів, що, на думку експертів, означатиме фактичне знищення останнього.

Як повідомляє agronews, спільнота дуже гостро відреагувала на прийняте рішення, більшість експертів вже висловились з даного приводу і сходяться на думці, що Банкова прийняла «дуже і дуже погане рішення».

«В Україні одні із найбільш нагальних проблем – це екологічні: корупція в екологічному контролі, зловживання в лісовому господарстві, відсутність моніторингу, неналежне поводження з відходами, низька екологічна свідомість, безконтрольне добування бурштину, руйнування річок малими ГЕС та багато іншого», – розповідають в Environment People Law (EPL). – «Україна сьогодні входить у топ-5 країн Європи із найзабрудненішим повітрям. Відповідно до Угоди про Асоціацію із ЄС, найбільша кількість директив, яку треба апроксимувати в Україні, стосується охорони довкілля – 29 директив, у жодній іншій галузі такої прірви немає! Тому не можна просто так об’єднувати два міністерства в одне, тим більше, коли профільним міністром є експерт з енергетики. Наслідки можуть бути незворотними».

«Чому знищення Мінкології може бути бідою для України? Злиття галузей енергетики, видобутку ресурсів та екології – це класична африканська практика. Саме так це працює у відсталих країнах світу», – пишуть активісти в Батарейки, здавайтеся. – «Розмиття фокусу – екологія стане ще менш приорітетним напрямком для країни, будучи другорядною поряд з енергетикою. В ній працюватиме ще менше експертів та реформа з переробки сміття (наш фокус) може рухатись ще повільніше».

«Об’єднання Мінприроди з енергетикою означатиме, що довкілля буде на задніх ролях. Це прослідковувалось ще в Уряді Гройсмана, коли той прийняв стратегію розвитку гідроенергетики не провівши попередньо оцінку наслідків для довкілля та не узгодив її з Мінприроди. Дика природа сама себе не може захистити. Держава повинна її охороняти від знищення людиною. Енергетика та надра – це десятки мільярдів доларів, це величезні ресурси, які будуть управляти всім процесом в новому мега-Міністерстві. В таких умовах питання довкілля завжди будуть на задньому плані». – вважає Остап Єднак, координатор РПР.

 

 

Коментарі

Позначки: ,