В Україні хочуть створити Комісію з регулювання азартних ігор та лотереї

Новини 01 Липня, 2020 368
Ніна Южаніна

Ніна Южаніна

Запропонований фракцією «Слуга народу» законопроект про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор відкриває безконтрольну можливість проведення таких ігор та створює монопольну організацію, яка буде визначати правила такої діяльності. Про це сказала народна депутатка фракції «Європейська Солідарність» Ніна Южаніна в інтерв’ю журналістам, пише Четверта студія.

«Мені здається, що команда із «Слуг народу», яка готувала до другого читання законопроект спрацювала ще гірше, ніж він був підготовлений до першого. В дивний спосіб і дуже довго готувалися поправки і зводилися ці поправки до другого читання. Я як член профільного комітету відразу хочу зауважити, що при розгляді на комітеті цілісної таблиці в нас не було», – наголосила депутатка.

Ніна Южаніна особливо підкреслила, що таблиця, яка розглядається в залі до другого читання, містить цілі розділи, які не були представлені на засіданні комітету. В проекті закону тепер не має норм про регулювання лотерейного бізнесу.

«Однією з ключових помилок є створення такого окремого органу – Комісії з регулювання азартних ігор та лотереї. Всі гравці, які працювали або ж працюють у якийсь спосіб зараз, говорять про те, що це буде найбільш кримінальна структура, яка буде вирішувати долю кожного організатора азартних ігор і притягнення до відповідальності і встановлення різних перешкод для діяльності таких організаторів», – заявила Южаніна.

За її словами, під час обговорення цієї норми звучало зауваження щодо статусу такого регулятора. «Чому створюється незалежний орган при Кабінеті міністрів? Коли ми говоримо про службу фінансових розслідувань, то ми вважаємо що це має бути підрозділ мінфіну. А коли ми говоримо про комісію, то ми її відокремлюємо. Комісія – це буде ключовий орган, який буде займатися і контролем, і організацією, і проведенням подальшої політики у сфері організації азартних ігор», – зауважила вона.

«Комісія з регулювання азартних ігор буде повністю регулювати діяльність у цій галузі. Тобто, це такий надважливий орган, який буде приймати монопольно рішення, оскільки він не підпорядкований міністерству фінансів», – пояснила депутатка.

Вона додала, що гравці ринку азартних ігор застерігають щодо ймовірності проведення конкурсів на розповсюдження лотерей буде проводитися в непрозорий спосіб. «Насправді рішення держави будуть приймати декілька людей і в цьому є загроза», – зазначила Ніна Южаніна.

Крім того, законопроект зараз не узгоджується із податковим законодавством України.

«Відкривається нове вікно можливостей для людей, які ніяк не могли при жодній попередній владі пролобіювати такий свій бізнес, який викачуватиме з людей непомірну кількість грошей… Йдеться також про оподаткування за нульовою ставкою як самих організаторів, так і гравців, які виграють виграші. Людей, наприклад пенсіонерів як розмістили на депозит в банках вклади ми оподатковуємо податком на доходи фізичних осіб 18%, військовим збором 1,5%. А гравців, які будуть вигравати безмірні суми ми не будемо оподатковувати», – пояснила вона.

«В такому випаду – це виключно корупційні закони, які приймаються на догоду тим організаторам, які вже довгий час шукали до кого саме вони можуть підійти і примусити приймати ці закони», – підкреслила депутатка.

Коментарі

Позначки: ,