В Україні громадських діячів поза чергою вакцинуватимуть від коронавірусу

Новини 02 Березня, 2021 122

Фото ілюстративне. Джерело: EPA/UPG

У МОЗ назвали умови COVID-вакцинації громадських діячів поза чергою

Центр громадського здоров’я МОЗ України пояснив, чому дозволили позачергову вакцинацію від коронавірусу громадських діячів. Також у відомстві назвали умови, за яких громадські діячі можуть отримати щеплення поза чергою.

Як пише «Четверта студія», про це повідомляє ЦГЗ МОЗ України.

Як розповіли у відомстві, один флакон вакцини Covishield/AstraZeneca містить 10 доз препарату і має бути використаний протягом 6 годин після відкриття. Саме стільки часу, як пояснюють в ЦГЗ, триває сесія мобільної бригади.

“Повторне заморожування вже відкритого флакона або використання його після 6 годин з моменту відкриття заборонене. У таких випадках невикористані дози вакцини мають бути утилізовані”, – зазначили в ЦГЗ.

1 березня 2021 року міністр охорони здоров’я України Максим Степанов підписав наказ № 369 про внесення змін до Дорожньої карти з впровадження вакцинації проти COVID-19, які дозволяють з початку кампанії використовувати можливі залишки вакцин для щеплення громадських діячів з метою популяризації імунізації від коронавірусної хвороби.

Вакцину Covishield/AstraZeneca поставляють в Україну у багатодозних флаконах. Кожен флакон вакцини Covishield/AstraZeneca містить 10 доз препарату. Після відкриття флакона вакцина має бути використана протягом 6 годин, скільки й триває одна сесія мобільної виїзної бригади. Повторне заморожування вже відкритого флакона або використання його після 6 годин з моменту відкриття заборонене. У таких випадках невикористані дози вакцини мають бути утилізовані.

Згідно з наказом, аби зменшити ризик недовикористання вакцини з уже відкритих флаконів, громадських діячів, діячів культури та спорту, лідерів релігійних спільнот тощо рекомендовано вакцинувати у випадках, коли під час вакцинальної сесії проти COVID-19:

зафіксовано відмову від вакцинації серед тих людей, які попередньо давали згоду на щеплення;

виявлено протипоказання до вакцинації у тих, які прийшли на вакцинальну сесію;

кількість людей, що вакцинуються в день роботи мобільної бригади, недостатня для повного використання (10 доз з одного флакона) всіх відкритих флаконів з вакциною.

Нагадаємо, що вакцинація проти COVID-19 в Україні розпочалася 24 лютого 2021 року із прибуттям першої партії вакцини AstraZeneca/Covishield виробництва Serum Institute of India (Інститут сироватки крові, Індія) у кількості 500 000 доз.

Згідно з Дорожньою картою з проведення вакцинації від COVID-19 в Україні, імунізація відбуватиметься у п’ять етапів. На першому етапі щепитимуть медичних працівників «ковідних» лікарень, бригади екстреної допомоги, співробітників лабораторій, що тестують на COVID-19, мешканців і персонал будинків для людей похилого віку та військових на фронті.

На цьому етапі вакцинацію здійснюватимуть мобільні бригади. На другому — до них долучаться пункти щеплення.

Усі щеплення є добровільними та безоплатними.

Дізнайтеся більше про вакцинацію від COVID-19 на сайті vaccination.covid19.gov.ua.

Як інформує УНІАН, українці, які приходять на вакцинацію від коронавірусу, повинні мати при собі паспорт, а також ідентифікаційний код. Останній потрібно брати в разі відсутності підписаної декларації з сімейним лікарем.

Про це повідомив регіональний координатор з вакцинації в Києві, начальник відділу первинної медико-санітарної допомоги Департаменту охорони здоров’я КМДА Василь Животенюк.

“Якщо у медичного співробітника є декларація з сімейним лікарем, то якщо він назве своє ім’я, лікар зможе його знайти в системі. Але ми просимо, щоб все ж був при собі паспорт, щоб не було ніяких збоїв”, – зазначив Животенюк.

У разі відсутності декларації обов’язково потрібні паспорт та ідентифікаційний код.

“Без цього ніяк не внесуть в електронну систему, процес внесення займе приблизно 15-20 хвилин”, – додав він.

Вакцинація від коронавірусу в Україні

22 лютого Міністерство охорони здоров’я зареєструвало вакцину від COVID-19 Oxford / AstraZeneca (торгова назва CoviShield) для екстреного медичного застосування.

Вакцина розроблена Оксфордським університетом і британсько-шведською компанією AstraZeneca. Її для екстреного застосування схвалила Всесвітня організація охорони здоров’я, також дозвіл на її використання дали Великобританія, Європейський Союз та Індія.

23 лютого в Україну прибула перша партія вакцини CoviShield.

24 лютого відбувся старт вакцинації проти COVID-19, за добу було проведено 159 щеплень першою дозою.

 

Коментарі

Позначки: , , , , , , , ,