В Олеському замку відновили дах над фондосховищами, який зруйнував буревій (ФОТО)

Новини 14 Лютого, 2021 171

В Олеському замку відновили дах над фондосховищами, який зруйнував буревій, фото прес-служба ЛОР

У приміщенні колишнього монастиря Капуцинів Олеського замку, що є пам’яткою архітектури національного значення,  повністю замінили дах площею 2600 кв м над фондосховищами. Частина покрівлі була зруйнована через негоду на початку 2020 року.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу Львівської обласної ради.

Основні ремонтні роботи було проведено минулого року за кошти державного бюджету на суму майже 20 млн грн.

Разом з Міністром культури та інформаційної політики Олександром Ткаченком  голова Львівської обласної ради Ірина Гримак  оглянули проведені ремонтні роботи  та обговорили наступні кроки, необхідні для відновлення та збереження архітектурних та культурно-історичних скарбів.

«Поспілкувавшись із очільником Міністерства, озвучила ініціативу щодо винесення на законодавчий рівень питання про можливість надання в концесію об’єктів історико-культурної спадщини, якої на території Львівщини є чи не найбільше в Україні. Як варіант, це може бути державно-приватне партнерство, тобто соціально відповідальний бізнес долучати до відновлення нашої спадщини, тим самим розвивати поруч готельну інфраструктуру та індустрію послуг чи гостинності.
Мусимо залучати усі можливі фінансові ресурси для збереження наших архітектурних  та культурно-історичних скарбів. Спільно: державні кошти, обласні, частково громади, десь кредитні чи грантові. Маємо позитивний  приклад і досвід наших сусідів-поляків, які за європейські кошти відновили дуже багато своїх пам’яток культури.
І крок за кроком збережемо цю спадщину для наступних поколінь. Одночасно громади зможуть розвиватися за рахунок активізації туризму та появі нових привабливих туристичних маршрутів» – зазначила Ірина Гримак.

Слід додати, що наступним етапом будуть ремонтно-реставраційні роботи фасаду Олеського замку.

Як відомо,  Львівська обласна рада  у березні 2019 року надала згоду на передачу Міністерству культури України об’єкти культурної спадщини комплекси замків, що входять до туристичного маршруту «Золота підкова» – Золочівський, Олеський та Підгорецький замків, а також П’ятничанську вежу.

Довідково:

3 січня 2020 року у смт. Олесько через негоду обвалилася частина даху колишнього костелу Капуцинів, в якому розташоване фондосховище Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького. Музейні предмети всі були збережені і не постраждали.

Дах над монастирем та костелом був повністю замінений у післявоєнні роки радянською владою “без дотримання відповідних технологій”, під час реконструкції було використано невідповідну деревину. Саме ця частина, повністю згнивши, була завалена буревієм. Дах зведено у 1950-х роках, після того як монастир у 1944 році спалили нацисти.

Коментарі

Позначки: , ,