В армію знову призиватимуть із 18 років

Новини 26 Жовтня, 2019 101

Фото: АрміяInform

Навесні наступного року

Офіс президента України Володимира Зеленського підтримав ініціативу Генерального штабу Збройних сил України призивати українців в армію з 18 років.

Як пише «Четверта студія» про це під час брифінгу заявив начальник відділення комплектування Управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ підполковник Микола Качаненко, передає “АрміяInform”.

Як зазначається, головна проблема призовних кампаній — неявка призовника за повісткою, змушують усіх, від кого залежить виконання положень Закону «Про військовий обов’язок і військову службу», подивитися на чинне законодавство ретельніше. Адже про сміхотворні штрафи за ігнорування Закону не говорять і не пишуть хіба що ледачі чиновники та медійники. А призовник і надалі обходить військкомат. Про шляхи вирішення цієї найболючішої проблеми для працівників військкоматів журналісти АрміяInform говорили на брифінгу з начальником відділення комплектування Управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ підполковником Миколою Качаненком.

— Ми подали до Генерального штабу Збройних Сил пропозиції щодо підвищення відповідальності призовників за порушення правил військового обліку і, зокрема, за неявку до військкомату за повісткою та ухилення від військової служби, — зазначив Микола Миколайович. — Для призовника сьогодні не є проблемою сплатити штраф у 255 гривень і продовжувати ігнорувати повістки. За ухилення від військової служби у нас покарання не «позбавлення волі», а лише «обмеження». Найсуворіший наш суд у кращому випадку може винести вирок у вигляді умовного покарання. Тому окремим призовникам вигідніше навіть бути умовно засудженими, ніж служити у війську.

За словами офіцера, в питаннях призову до лав Збройних Сил існують певні розбіжності між законом «Про військовий обов’язок і військову службу» і президентським Указом про призов. У законодавчому документі йдеться, що призову на строкову службу підлягають громадяни, яким «виповнилося 18 років та старші особи, які не досягли 27-річного віку». А відповідно до останніх президентських указів, призивали громадян з 20 років.

— Така розбіжність негативно впливає на призовну кампанію, — переконаний підполковник Качаненко. — Молода людина, зазвичай, після закінчення школи чи коледжу намагається влаштуватися в житті — хтось починає працювати, хтось заводить сім’ю. І в подальшому хлопець розглядає службу в армії як небажану. Нещодавно побував на нараді в Офісі Президента під головуванням одного з заступників керівника Офісу, де озвучили пропозицію призивати до війська з 18 років, як того вимагає Закон. У письмовому вигляді така пропозиція надійшла і від Генштабу ЗСУ.

Отже, є сподівання, що наступний Указ Президента про призов громадян на строкову службу відповідатиме Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» і юнаків знову призиватимуть до війська з 18 років.

Довідково. Двічі на рік у всіх областях України проводиться набір на строкову військову службу.  З особливостями призову в 2019 році, термінами проведення та підставами для відстрочки розібрався «Юридичний портал України».  Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов’язком українців (ст. 65 Конституції та ч. 1 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»).

Призовний вік в Україні у 2019 році встановлено на рівні 20-27 років. Таким чином, чоловіки цієї вікової категорії, які визнані придатними до стройової підготовки і не мають підстав для відстрочки або звільнення від армії, зобов’язані пройти службу в рядах Збройних сил України. Раніше призову в армію підлягали юнаки віком від 18 років. Разом з тим, незважаючи на підвищення віку призовників-строковиків, молоді люди 18-19 років вправі пройти службу в армії на добровільній основі (за контрактом).

 

Коментарі

Позначки: ,