Уряд схвалив постанову про розподіл субвенції на розвиток сільської медицини у 2018 році

Новини 21 Червня, 2018 121

20 червня  Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про внесення змін до постанови КМУ № 983 від 6 грудня 2017 року  «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості». Про це повідомляє Офіс реформ у Львівському РВ АМУ.

Постановою затверджується розподіл відповідної субвенції у 2018 році. Зокрема, субвенція спрямовується на придбання медичного обладнання, устаткування та засобів, відповідно до примірного табеля матеріально-технічного оснащення закладів охорони здоров’я та фізичних осіб-підприємців, які надають первинну медичну допомогу, затвердженого МОЗ.

Проектом урядової постанови, розробленим Мінрегіоном, передбачалося, що однією з умов надання субвенції має бути співфінансування з місцевих бюджетів в обсязі, не менше 20 відсотків вартості проекту.

Асоціація міст України у листі до Мінрегіону та Секретаріату Кабінету Міністрів висловила зауваження, що виконати таку умову у цьому бюджетному році неможливо, адже місцеві бюджети на 2018 рік  вже прийняті і відповідні видатки у них не передбачені.

Також АМУ звернула увагу, що незабезпеченість видатків на утримання закладів охорони здоров’я коштами медичної субвенції (спрямовується на оплату поточних видатків, крім видатків на оплату комунальних послуг та енергоносіїв) складає 34%. Через такий стан органи місцевого самоврядування вимушені здійснювати перерозподіл капітальних видатків, зменшуючи обсяги фінансування видатків на соціально-економічний розвиток, будівництво, капітальний ремонт та реконструкцію об’єктів соціально-культурної сфери і житлово-комунального господарства, спрямовуючи їх на виплату заробітної плати, зокрема, лікарям. А запровадження посеред року вимоги щодо 20-відсоткового співфінансування з місцевих бюджетів за відсутності реального ресурсу унеможливить реалізацію проектів будівництва комунальних закладів охорони здоров’я у сільській місцевості.

Враховуючи позицію Асоціації міст України, Уряд прийняв компромісне рішення – у схваленій постанові передбачено, що співфінансування з місцевих бюджетів має складати не менше 10 відсотків вартості проекту, а закупівля медичного транспорту здійснюватиметься виключно з державного бюджету.

Нагадаємо, субвенція на розвиток  сільської медицини складає 5 млрд грн.

Коментарі

Позначки: , ,