Уряд обіцяє з наступного року менше перевіряти бізнес

Новини 18 Грудня, 2017 114

Володимир Гройсман

Кабмін планує відмінити понад 300 нормативних актів, що дозволить зменшити кількість перевірок підприємців

Про це під час засідання уряду заявив прем’єр Володимир Гройсман, – пише Українська правда.

За його словами, планується змінити підхід щодо державного нагляду за роботою бізнесу, щоб зменшити кількість штрафних санкцій та можливості для корупційного вирішення питання.

Треба визначити чіткі міри перевірок, все, що стосується життя і здоров’я громадян – має бути захищено державою”, – сказав Гройсман. Він додав, що “державний рекет контролюючих структур має бути зупинений”, а мораторій на проведення перевірок має бути “виважений і розумний”. Прем’єр зазначив, що всі контролюючі органі мають до 1 квітня створити чек-листи, де чітко та зрозуміло мають прописати норми, за якими будуть перевіряти підприємців. Тих чиновників, які за три місяці не впораються із цим завдання – пообіцяв звільнити.

За словами першого заступника міністра економіки Максима Нефьодова, нова система перевірок має запрацювати вже з 2018 року. “Не йдеться про те, щоб віддати бізнес на саморегуляцію. Але кількість перевірок має стати значно меншою. Бо в деяких випадках складається враження, що, наприклад, ДСНС може взагалі не робити перевірки, а просто розсилати суми штрафів поштою. Бо порушення знаходять завжди”, – сказав Нефьодов.

За його словами, це або через те, що перевірки є упередженими, або через те, що правила настільки заплутані та складні для виконання, що бізнес взагалі їх не виконує. Він також додав, що у найближчий час у повну міру запрацює база даних, де в онлайн-доступі буде весь план перевірок, чіткі критерії таких перевірок, законодавча база, результати перевірок, їх оскарження та інше.

“Підприємцю не треба буде наймати штат юристів, щоб розібратися у заплутаних правилах та в змінах у законодавстві, шукати інформацію по різних сайтах або деінде. Вся необхідна інформація буде зібрана в одному місці. Все буде просто і зрозуміло”, – сказав представник економічного відомства. При цьому він зазначив, що згодом будуть також прописані правила, за якими інспекція зможе перевірити компанію попри мораторій на перевірку.

“Це в першу чергу, якщо ситуація стосується життя і здоров’я людей. Наприклад, якщо на підприємстві, яке забезпечує харчування дітей, буде знайдено інфекційне захворювання, то його діяльність спочатку має бути зупинена, а вже потім мають відбуватися перевірки”, – розповів Нефьодов. Він пообіцяв, що вже з наступного року бізнес відчує покращення і зменшення кількості безпідставних перевірок.

Керівник державної регулятивної служби Ксенія Ляпіна зазначила, що новими правилами перевірок “зменшать роботу для НАБУ”, оскільки у перевіряючих органів буде менше можливостей для корупції. За її словами, в 2014 році в Україні було проведено 335 тисяч перевірок (без урахування фіскальних перевірок). А в 2017 році, коли працював частковий мораторій (перевірки тільки за скаргою громадян), було проведено всього 74 тисячі перевірок.

Як повідомлялося, в Україні з осені 2014 діє запроваджений урядом мораторій на перевірки діяльності всіх суб’єктів підприємницької діяльності, крім перевірок, що проводяться Держфінінспекцією та Державної фіскальною службою. Перевірки можуть здійснюватися лише з дозволу уряду або на прохання самої компанії.Раніше повідомлялося, що Президент Петро Порошенко підписав законопроект №7275 про захист бізнесу від зловживань влади.

Серед іншого закон передбачає, що судовий розгляд й досудове розслідування автоматично фіксується за допомогою аудіо- і відеозаписуючих засобів. Крім того, при проведенні  бшуків обов’язково має бути присутній адвокат.

За цим законом, докази, отримані правоохоронцями з порушенням цих норм, будуть визнані неприпустимими в суді.

Крім того, новий закон вводить покарання у вигляді обмеження волі до 5 років за розголошення даних досудового слідства, що принижують людину.

Коментарі

Позначки: ,