Уряд може забрати кошти місцевих бюджетів, – Роман Филипів

Новини 20 Липня, 2023 239

Роман Филипів

Депутат Львівської обласної ради закликав очільників ОТГ подумати над майбутнім своїх територіальних громад

Уряд в кінці року, а то й швидше, може підгребсти кошти місцевих бюджетів, чи то як вільні залишки, чи то пригальмувати певні видатки, штучно створивши вільні залишки, на верх: “Не вмієте ви розпоряджатися, то будемо ми”.

Про це ІВ Четверта студія повідомив депутат Львівської обласної ради Роман Филипів.

Він розповідає, що для того, аби керувати будь-чим чи будь-ким потрібно мати знання, вміння, досвід, а ще, що немало важливо, відчувати запити часу, вимоги дійсності. Це якщо повернутися до найбільш медійної та резонансної теми останніх днів, яка стосується, м’яко кажучи, не першочергових, а по своїй суті марнотратних закупівель, що фігурували в тендерах, як-то комічної вартості стадіони, тротуари, барабани, акустичне обладнання, послуги медіа піару тощо.

“Багато громад отримали вагомий ресурс не через розвиток економіки чи нові робочі місця, а за рахунок збільшення особового складу військових формувань, маневри з їхньою юридичною реєстрацією тощо. Якщо ви отримали гроші від армії, то і поверніть їх туди, принаймні в якійсь вагомій частці – це мораль. А прагматично це може мати інші наслідки.

Бо центральна влада ще минулого року хтиво дивилась на залишки коштів на рахунках місцевих бюджетів. Тоді на бюджетне рейдерство вони не пішли. А зараз, маючи 100% алібі, мовляв, громади не ефективно використовують фінансовий ресурс, уряд легко в кінці року, а то й швидше, може підгребсти кошти місцевих бюджетів, чи то як вільні залишки, чи то пригальмувати певні видатки, штучно створивши вільні залишки, на верх: Не вмієте ви розпоряджатися, то будемо ми”, – переконаний Роман Филипів.

Він додає: “Для держави зміниться мало, просто замість стадіонів, будуть міняти герби на пам’ятниках за десятки мільйонів. А от громади можуть відчути наслідки власної фінансової безалаберності.

Якщо жирний тил віддаляє вас від війни і ви не розумієте, що зараз першочергово, то подумайте принаймні над майбутнім ваших громад. Принцип – живу сьогодні, а завтра хоч каміння з неба в державотворення – згубний.

Ну, але навіть, щоб корів пасти, треба навики мати, а не те, щоб керувати громадами, районами чи регіонами”, – підсумував Роман Филипів.

Коментарі

Позначки: , ,