Уряд Латвії визнав Росію державою-спонсором тероризму та закликав припини видавати візи росіянам та білорусам

Новини 11 Серпня, 2022 16

Сьогодні, 11 серпня, Сейм Латвії офіційно визнав дії рф на території України тероризмом, а саму державу-агресора — країною-спонсором тероризму та закликав країни Європи припинити видавати візи громадянам Росії та Білорусі.

Про це повідомила прес-служба уряду Латвії, пише «Четверта студія».

“Протягом багатьох років Росія підтримувала та фінансувала терористичні режими та організації різними способами – прямо і опосередковано – як найбільший постачальник зброї режиму Асада в Сирії та як силовик у таких випадках, як отруєння сім’ї Скрипалів або збиття літака МН-17. В Україні РФ обрала аналогічну – жорстоку, аморальну та незаконну тактику, використовуючи неточну та заборонену на міжнародному рівні зброю та боєприпаси, з невідповідною жорстокістю завдаючи ударів по цивільним особам та громадським місцям”, – заявив голова комісії Сейму з закордонних справ Ріхардс Колс.

Він додав, що для досягнення цілей своєї незаконної, агресивної війни країна-агресор Росія таким чином прагне залякати та деморалізувати народ України та збройні сили, паралізувати дієздатність держави. Зокрема, для того, щоб окупувати Україну, тобто “РФ реалізує це насильство для досягнення політичних цілей”.

У заяві Сейму наголошується, що після неспровокованого військового нападу Росії на Україну 24 лютого 2022 року 12 мільйонів українців були змушені залишити свої будинки та понад п’ять мільйонів – залишити свою країну.

В уряді Латвії нагадали, що низка правозахисних груп та міжнародних моніторингових місій повідомляли про звірства, скоєні російськими збройними силами щодо мирних жителів України, включаючи тортури, зґвалтування, вбивства та масові затримання мирних жителів у так званих фільтраційних центрах, а також масові депортації.

“Менш ніж через 24 години після того, як Україна та РФ через Туреччину та ООН підписали угоду про відновлення експорту заблокованого в Україні зерна через Чорне море, ракетний удар російських військ по одеському порту 23 липня продемонстрував неповагу до своїх зобов’язань, міжнародного порядку та його інститутів. Вони навмисно продовжують поглиблювати глобальну продовольчу кризу, яка викликає голод і страждання в усьому світі”, – охарактеризували дії РФ та її окупаційних військ латвійські парламентарі.

Вони категорично засудили військову агресію РФ і масштабне вторгнення в Україну, здійснене за підтримки та участі білоруського режиму, закликали євроатлантичну спільноту та її партнерів терміново посилити та ввести всеосяжні санкції проти Росії, у тому числі члени Євросоюзу негайно припинити туризм та обмежити видачу РФ та Білорусі.

Коментарі

Позначки: , ,