Управління земельних ресурсів Садового нарешті перевірять

Новини 20 Серпня, 2021 457

За спробу повернути вилучену в громади землю, держгеокадастр розпочав тотальні перевірки міського управління земельних ресурсів ЛМР. До яких навіть залучив екс-чиновника окупаційної влади Криму.

Про це пише Четверта студія з посиланням на заяву департаменту містобудування ЛМР.

Здавалося б, нічого особистого – просто робота. Якщо не зважати на дивний збіг обставин. Чисельні перевірки розпочалися одразу після того, як ЛМР зробила низку звернень до прокуратури, СБУ, прем’єр-міністра, міністра аграрної політики та інших контролюючих відомств. І якщо місто діяло в інтересах громади – адже йдеться про землю, яку обласний Держгеокадастр віддав місцевому олігарху (а це 2 га землі), де за генпланом передбачено будівництво дороги (проектованої Вернадського). То логіку обласного Держгеокадастру пояснити важко – масові перевірки, до яких залучили навіть держслужбовця, який раніше працював в окупованому Криму.

Вчора працював у державній структурі вже окупованого Криму, сьогодні – в Держгеокадастрі України.

У державній структурі, яка відповідає за дотримання українського законодавства у земельній сфері – працює чиновник, який фактично визнав окупацію Криму, бо працював там на державній службі. Та ще, як з’ясувалося, був досить публічний. Ще у вересні 2015 року у прямому ефірі місцевого телеканалу Севастополя виступав заступник начальника головного управління із земельного і фітосанітарного нагляду у м. Севастополь. І розповідав, увага про пріоритети державної політики РФ щодо продовольчої безпеки та підвищення конкурентноспроможності російської с/г продукції (скрін і посилання на відео додаємо). А вже 2016 року ця ж сама особа – кандидат на посаду головного спеціаліста оперативного відділу Державної екоінспекції у Львівській області.

У 2017 році – кандидат на посаду начальника Головного управління Держгеокадастру у Львівській області. Сьогодні він головний спеціаліст відділу здійснення державного контролю за додержанням земельного законодавства та оперативного реагування в ГУ Держгеокадастрі Львівської області. А також серед тих, кого змусили повторно перевіряти ЛМР.

До речі, всі охочі потрапити на державну службу мають пройти конкурс. А отже, екс-чиновника окупаційного режиму в Криму вибирали на держслужбу в Україні ще й на конкурсній основі. Виглядає так, що Держгеокадастр може собі дозволити працевлаштовувати тих, хто фактично визнав захоплення української території, залишившись в окупованому Криму на державній службі. І хоча по факту згадана особа не бере особистої участі у перевірці документів ЛМР, але у наказі про перевірку за підписом керівника обласного держгеокадастру фігурує. Чому і навіщо?

Виконання своїх обов’язків чи команда «фас»?!

Держгеокадастр ініціював низку перевірок, які, утім, суперечать одна одній. Спочатку прийшов до ЛМР, аби позапланово перевірити законність ухвал за 2015-2021 роки на підставі звернення ГО, яка, у свою чергу, посилалася на приватну особу, яку цікавила законність прийняття лише однієї ухвали за 2013 рік. Інформацію щодо конкретного випадку Департамент містобудування надав. А в решті перевірки – з очевидних і об’єктивних причин відмовив. Адже звернення приватної особи не є підставою для масштабної перевірки прийняття законності ухвал за вказані роки. Тим більше, що нещодавно відбулася аналогічна перевірка за минулі кілька років.

Проте історія мала продовження – вже через місяць Держгеокадастр знову приходить до ЛМР із перевіркою, цього разу плановою. А коли настав час її завершувати, продовжив ще на 30 днів. То що це – виконання своїх обов‘язків чи команда «фас», яку замовили фігуранти афери – місцеві олігархи, проти яких і виступила ЛМР.

Важливий нюанс☝️ Держгеокадастр офіційно знав, що місто давно запроектувало одну з магістралей. Однак віддав 2 га землі, де мав бути стратегічно важливий інфраструктурний проект одразу для кількох ОТГ у треті руки – без аукціону та всупереч генплану міста.

Тут слушно нагадати, що наприкінці минулого року ГУ Держгеокадастру у Львівській області задекларувало 48 земельних ділянок (469,1165 га), які мало передати у комунальну власність Львівській міській територіальній громаді. На підставі такого листа ЛМР навіть прийняла відповідну ухвалу. Натомість із обіцяних 48 ділянок у Держгеокадастрі передали лише 24. А згодом з’ясувалося, що задекларовані землі, а також ті, що на території нещодавно створеної Львівської громади, обласний Держгеокадастр почав віддавати у приватні руки: без аукціонів, всупереч Генплану міста і навіть всупереч Указу Президента України та розпорядження Кабміну про прискорення реформи у сфері земельних відносин. Можемо констатувати: передача землі с/г призначення у комунальну власність, яка розпочалася ще у лютому 2018 року, добряче затягнулася.

«Саме тому звертаємося до всіх уповноважених органів із заявою відреагувати на таку діяльність ГУ Держгеокадастру у Львівській області. Адже всі перелічені вище факти дають нам підстави стверджувати: сьогодні Держгеокадастр став окремою республікою, яка фактично працює в режимі замкненого циклу перерозподілу державних земель. І ключове тут – республікою безконтрольною і свавільною, що пробує тиснути та порушувати інтереси місцевого самоврядування», – йдеться у заяві.

Коментарі

Позначки: ,