Унікальну пам’ятку Чорна Кам’яниця оберігатиме захисна конструкція

Новини 11 Липня, 2022 62

Унікальну пам’ятку Чорна Кам’яниця оберігатиме захисна конструкція

музейники запрошують на прес – конференцію

У вівторок 12 липня в музеї історії міста Львова, який функціонує у Чорній Кам`яниці, відбудеться пресконференція за участю працівників Львівського історичного музею, Благодійної організації «Друзі Львівського історичного музею», Світового фонду пам’яток (World Monuments Fund), Посольства США в Україні, обласної влади.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛОР.

Учасники пресконференції розкажуть громаді Львівщини та журналістам про заходи, які вдалося реалізувати задля збереження пам’ятки «Чорна Кам`яниця» від руйнування.

Нагадаємо, у 2016–2019 роках колективом комунального закладу Львівської обласної ради «Львівський історичний музей» був успішно реалізований грантовий проєкт: «Збереження будинку Альберті 16 сторіччя («Чорної Кам’яниці») на площі Ринок у Львові». Грант був наданий Посольським фондом США зі збереження культурної спадщини у сумі 275 тисяч доларів США, часткова участь Музею 10%.

Головний фасад будівлі та скульптур на ній, внутрішній дворик, фоє, групу пам’яток кам’яної скульптури було відреставровано. Крім того, приміщення фондосховища скульптур обладнали сучасними засобами збереження. Також були здійснені розкопки внутрішнього дворика Кам’яниці та створена експозиція Лапідарію (епіграфіки, кам’яних архітектурних і скульптурних фрагментів з львівських будівель).

То ж саме з  2019 року у Чорній Кам’яниці розпочав роботу Музей історії міста Львова.

Музейники зазначають, що з початком повномасштабного вторгнення російських військ на територію України постало питання збереження щойно відреставрованої пам’ятки від ймовірних руйнівних загроз.

Світовий фонд пам’яток (World Monuments Fund), Львівський історичний музей, Благодійна організація «Друзі Львівського історичного музею» за сприяння Посольства США в Україні встановили захисну конструкцію перед фасадом будинку. Узгоджений кошторис проєкт склав 10 231,25 дол. США, що включає витрати на закупівлю матеріалів, монтаж/демонтаж конструкції, оренду риштування на 6 місяців та дизайн банера.

«В результаті проєкт будівлю захищено тимчасовою спорудою, яка суттєво убезпечить головний фасад Чорної Кам`яниці та скульптури, що не підлягають демонтажу. Захисна конструкція є достатньо міцною, щоб протистояти уламкам, не завдаючи при цьому пошкоджень поверхні або конструкції будівлі. Зовнішня поверхня захисної споруди є естетично сумісною з історичним середовищем площі Ринок. На ній розміщено фото фасаду Чорної Кам’яниці з логотипами Музею та партнерів», – звітують реалізатори проєкту.

Більше інформації про виконані роботи, отриманий досвід команда проєкту розповість під час пресконференції. Захід розпочнеться 12 липня о 12 годині.

Адреса: пл. Ринок, 4. Чорна кам’яниця, 2 поверх.

Коментарі

Позначки: ,