Укрпошта підписала контракт на будівництво першого автоматизованого логістично-сортувального центру

Новини 08 Вересня, 2021 165
"Укрпошта" запланувала підвищення тарифів

Сортувальний центр планують побудувати до кінця 2022 року

Угоду про початок будівництва підписали 7 вересня генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський, директор компанії-забудовника Tetra Invest Світлана Цикун за участі міністра інфраструктури Олександра Кубракова, членів Наглядової ради Укрпошти, представників ЄБРР.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу Укрпошти.

Новий сортувально-логістичний центр, що буде розміщено на земельній ділянці 9,2 га, зможе мінімально обробляти за годину до 40 000 посилок та дрібних відправлень, а також до 45 000 листівок, що дозволить значно скоротити строки доставки та підвищити якість послуг. Так, строки обробки відправлень «Укрпошта-Експрес» скоротяться з 20 годин до 3.

Укрпошта підписала контракт на будівництво першого автоматизованого логістично-сортувального центру

«Сьогодні ми зробили великий крок до впровадження нової логістичної стратегії Укрпошти. Київський сортувальний центр, крім того, що він перший за 42 роки в Укрпошті, особливий тим, що на одній території майбутнього індустріального парку будуть зосереджені і сортувальний центр Укрпошти, і склади ритейлерів та ключових маркетплейсів. Перевагами такого розміщення буде економія часу та грошей для великих онлайн-магазинів. Товар швидко надходить зі складу магазину до сортувального центру. Це розвантажить їхні склади і дозволить збільшити обсяги товарів. А розміщення логістично-сортувального центру за межами Києва поряд із найбільшими автомагістралями та аеропортом Бориспіль вирішить одразу 3 задачі: скоротиться час на сортування внутрішніх та міжнародних відправлень, зменшиться кількість вантажівок у центрі Києва та покращиться якість доставки через відсутність необхідності долати міські затори», – відзначив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Перший автоматизований сортувальний центр Укрпошти нового зразка стане драйвером розвитку індустріального парку під Києвом. Індустріальний парк площею 60 га потенційно об’єднає близько десятка українських та міжнародних компаній-партнерів Укрпошти.

«Індустріальний парк є знаковим проєктом для нас, і для України загалом. Аналогічні логістичні структури діють лише в двох країнах – США та Китаї. Концепція передбачає залучення 4PL-провайдера, що дасть можливість вивести логістику компаній на принципово кращий рівень. Також проєктом передбачена додаткова інфраструктура, яка дозволяє забезпечити функціонування парку 24/7. Логістичний центр Укрпошти стане якорем для розбудови інноваційного індустріального парку, який включатиме склади клієнтів та митний склад, офісний центр, паркінги та рекреаційну зону», – прокоментувала генеральний директор ТОВ «Тетра інвест» Світлана Цикун.

Відбір підрядника на будівництво сортувального центру проводився через систему електронних закупівель Рrozorro. Завершення всіх робіт заплановане до кінця 2023 року.
Співпраця Укрпошти із переможцем торгів визначається договором оренди терміном на 8 років з наступною купівлею-продажом.

Нагадаємо, що для участі в тендері обов’язковою умовою була наявність джерел фінансування на суму не менше 100% очікуваної вартості, досвід у реалізації та завершенні проєктів з будівництва об’єктів промислового призначення, належним чином оформлене право власності/користування/оренди земельної ділянки, до завершення якого залишилось не менше 10 років та зобов’язання за яким виконуються належним чином і відсутні будь-які судові обтяження.

Крім того, земельна ділянка повинна розташовуватись у межах міста Києва або на відстані не більше 15 км від межі населеного пункту із під’їзними шляхами з твердим покриттям.

Як повідомлялося, у рамках стратегії модернізації Укрпошта залучила близько 100 млн євро для будівництва автоматизованих сортувальних хабів, регіональних депо та закупівлі автомобілів для пересувних відділень. Зокрема, проєкт модернізації логістичної мережі оцінюється у 60 млн євро.

Відповідні угоди було укладено восени 2020 року за участі Укрпошти, Міністерства інфраструктури України та цих міжнародних фінансових установ – ЄБРР та ЄІБ. Проєкт модернізації логістичної мережі передбачає побудову 7 автоматизованих сортувальних центрів та перебудову логістичної мережі на 55-60 регіональних депо.

Нові сортувальні об’єкти планується автоматизувати за рахунок надсучасного швидкого обладнання та створити сучасну інформаційну інфраструктуру, тим самим оптимізувати час на обробку відправлень, надати можливість отримання замовлень від корпоративних клієнтів 24/7 та обробити їх протягом 4 годин.

Усі нові будівлі будуть побудовані з використанням сучасних енергозберігаючих технологій та впровадження екологічних методів захисту навколишнього середовища й
сертифіковані за міжнародними стандартами BREEAM.

Коментарі

Позначки: