Україну від вступу в ЄС відокремлюють світлові роки, – президент Естонії

Новини 11 Вересня, 2021 139

Україну від вступу в ЄС відокремлюють світлові роки, - президент Естонії

Для вступу в Євросоюз Україні потрібно виконати копенгагенські критерії, і за останні п’ять років просування в цьому напрямку немає, заявила президент Естонії Керсті Кальюлайд на форумі YES-Brainstorming.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Лігу.

Раніше Кальюлайд заявляла, що Україні може знадобитися 20 років для вступу в ЄС.

За словами Кальюлайд, вона завжди хотіла побачити ознаки, що Україна, Молдова і Грузія в майбутньому зможуть вступити в Євросоюз, але “хтось скаже, що це безглузда позиція, їм (Україні та іншим країнам – ред.) навіть для виконання копенгагенських критеріїв потрібні світлові роки”.

На підтвердження, наскільки Україна далека від побудови правової держави, Кальюлайд навела приклад естонських інвесторів, одному з яких не допомогло в Україні навіть звернення до європейського правосуддя, а іншому через адвоката запропонували поділитися частиною бізнесу, щоб прискорити укладання “дуже серйозної угоди” в Україні .

“Для мене це говорить, що за п’ять років (президентства Кальюлайд – ред.) ми не просунулися вперед в напрямку виконання копенгагенських критеріїв”, – заявила президент Естонії і припустила, що, якщо чесно і серйозно екстраполювати минуле в майбутнє, Україні може знадобитися і більше 20 років для приєднання до ЄС.

ДОВІДКА. Копенгагенські критерії – умови для вступу країн до Євросоюзу, які вимагають дотримання демократичних принципів, принципів свободи і поваги прав людини і принципів правової держави, а також наявності ринкової економіки і дотримання загальних правил і стандартів ЄС.

У кінці серпня Кальюлайд заявила, що Україна, Грузія і Молдова не виконують критерії членства в ЄС , і країнам може знадобитися 20 років для вступу в Союз.

Президент Естонії також заявила, що для вступу України в НАТО потрібен “поворот історії” – повернення контролю над всією територією країни.

Крім того, Кальюлайд порадила естонцям не інвестувати в Україну.

Коментарі

Позначки: