«Українцям щонайперше – воля!»: у Львові презентували мистецький проєкт Василя Куйбіди

Новини 31 Жовтня, 2022 95

Сьогодні, 31 жовтня, у Львівському національному академічному українському драматичному театрі ім. М.Заньковецької презентували мистецький проєкт Василя Куйбіди «Українцям щонайперше – воля!», присвячений 80-тій річниці створення УПА та 95-літтю з дня народження зв’язкової УПА, поетеси Катерини Мандрик-Куйбіди.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛОР.

Відвідала захід голова Львівської обласної ради Ірина Гримак.
«Кожне синьо-жовте серце у світі сьогодні б’ється в унісон України. Ми, на жаль, з 80-літнім відлунням знову опинилися в трагічних обставинах, які ще більше об’єднали українців і весь світ.
Сьогоднішня подія – це свідчення того, що Україна, була, є і буде! А українці – це незламний, непереможний народ, який завжди бореться за свою землю!

І серед тих героїв, які стали у свій час на захист України – була Катерина Мандрик-Куйбіда, пам’ять про яку ми вшановуємо сьогодні…

Вшановуємо також 80-ту річницю створення УПА, яка створила міцний фундамент нашим Збройним силам України.
Бажаю всім якнайшвидшої перемоги, за яку ми всі боремося! Мирного неба всім нам!», – наголосила Ірина Гримак у вітальному слові.

За розбудову та утвердження України почесною відзнакою Львівської обласної ради «80-річчя від дня створення УПА» Ірина Гримак нагородила українського політика, громадського діяча та науковця Василя Куйбіду.

«Ця нагорода у пам’ять про внесок пані Катерини в незалежність України, у те, що Львівщина звучить сьогодні по всьому світу, а також – на честь великої української родини Куйбідів», – підкреслила Ірина Гримак.

У межах концертної програми Заслужена академічна капела України «Трембіта» виконала низку патріотичних музичних творів, зокрема і на слова Катерини Куйбіди. Прозвучала також поезія внучки Катерини Куйбіди – Христини у виконанні студентки ЛНУ ім. І. Франка Юлії Дудь.

Мистецький вечір був сповнений розповідями про УПА і Катерину Куйбіду, про участь Катерини Куйбіди в ОУН та громадських організаціях, про родину Катерини Куйбіди та її сина Василя Куйбіду.

У фоє театру було розміщено експозицію особистих речей Катерини Куйбіди – фото, книги, одяг, архівні матеріали тощо.

Катерина Мандрик-Куйбіда (1927 – 2004 рр.) – уродженка Прикарпаття, учасниця визвольних змагань, довговічний політв’язень. 17-річною стала підпільницею-зв’язковою УПА. За участь у визвольних змаганнях була засуджена до 10 років ув’язнення в таборах суворого режиму. У роки підпілля і в таборах найпотаємніше висловлювала у віршах, які побачили світ у роки незалежності. У збірці «Ой летіли журавлі» вміщено понад 170 пісень, записаних з голосу Катерини Куйбіди. Реабілітована 1991 року.

Львівська обласна рада у 2016 році заснувала Обласну літературну премію імені Катерини Мандрик-Куйбіди. Премію призначають у галузі національного державотворення за кращий літературний твір на патріотичну тематику.

Коментарі

Позначки: