Українців можуть позбавляти субсидій

Новини 27 Квітня, 2021 85

В Україні громадяни, які поклали в банк велику суму під відсотки або купили іноземну валюту можуть залишитися без субсидій.

Про це йдеться в матеріалі видання “Сегодня“.

Відтепер субсидію будуть відбирати за наявність банківського депозиту на суму понад 56 тис. грн (понад 25 прожиткових мінімумів).

При цьому в Україні діє закон про банківську таємницю, тобто інформація про депозити повинна бути закрита для третіх осіб, пояснює глава комітету економістів України Андрій Новак. Тому він вважає ініціативу Кабміну не тільки антисоціальною, але і нелегітимною з точки зору права.

Також туди відносяться громадяни, які купували валюту, товари або послуги на 50 тис. грн.

“Ми виявили, що за минулий рік 830 одержувачів субсидій купили валюти на 139,9 млн грн”, – зазначає заступник міністра фінансів Роман Ермолічев.

Позбавити субсидії можуть за поїздки за кордон. Деталей по цьому пункту поки немає, а він насторожує чи не більше за інших, зазначає ексміністр соціальної політики України Андрій Рева.

“У нас же є державна програма – лікування за кордоном дітей. У тому числі трансплантація. І що, якщо сім’я поїхала, вона не потребує субсидії?”, – говорить Рева.

Також уряд скасував комісії, які дозволяли призначати субсидії в окремих випадках. За підрахунками ексміністра, лише у Вінницькій області в цей опалювальний сезон з 36 тис. Субсидій через спецкомісії призначили 19 тис. Тобто, якби комісій не було, всі ці сім’ї отримали б відмову, але в Кабміні запевняють, що комісії все одно нічого не вирішують.

У Кабміні посилення правил пояснили численними порушеннями. Їх виявили в ході верифікації одержувачів субсидій. Щоб не було таких зловживань, чиновники вирішили ретельніше перевіряти заявників.

Коментарі

Позначки: