Українці заплатять 22 млрд грн за знищення ФОПів, – ексголова ДРС у Львові

Новини 10 Березня, 2020 686

Пікет підприємців під стінами ЛОДА, фото 4studio

Закони, які нищитимуть мікропідприємців-ФОПів і вступлять в силу 19 квітня, можуть призвести до негативних змін не лише в економіці України, але й в інших сферах, зокрема соціальній.

Таку думу висловила ексголова Державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна під час пресконференції у Львівському пресклубі на тему: «Акція протесту у Львові проти знищення мікробізнесу і Україні. Як врятувати ФОПів?», пише Щоденний Львів.

Ксенія Ляпіна зазначила, що Закон №128-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та Закон №129-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг», очевидно, були пролобійовані представниками великого бізнесу.

Вона зазначила, що мікропідприємці виступають проти згаданих законів з кількох причин.

По-перше, на встановлення приладів обліку, інвентаризацію товарних груп, присвоєння кодів товарам, програмування апарату обліку на зміни цін ФОПам за рік доведеться витратити 22 мільярди гривень. Ці кошти заплатить кінцевий споживач, отже вартість товарів зросте на 10-40%. За словами Ксенії Ляпіної, що дешевший товар, то більше зростатиме його ціна.

Ексголова Державної регуляторної служби зазначила, що ФОПи хочуть працювати на дійсно спрощеній системі не лише оподаткування, але й обліку та звітності. Без одного із цих трьох пунктів система спрощеного  оподаткування не дійсна.

«ФОПів зобов’язали використовувати реєстратори розрахункових операцій – касових апаратів різних форм. Тобто мікропідприємців зобов’язали вести облік, додаткову звітність тощо. До цього додали ще так званий кешбек, коли людина може донести в податкову, що їй видали, начебто, не такий чек і отримати повернення коштів у повному обсязі. Але чорт ховається у деталях. Пересічний громадянин не надто розрізняє фіскальні та нефіскальні чеки, а людей змушують зрозуміти цю різницю.

По-друге, кешбек можна отримати лише на свій розрахунковий рахунок, а оформити скаргу – лише через свій кабінет. Зрозуміло, що бабуся, яку обмане нечесний продавець нічого від цього не отримає і не може захистити своїх прав. А от спеціальні, підготовані «споживачі» від конкурентів, будуть доносити часто. Тобто це кешбек для доносу, а не для захисту прав споживачів», – пояснила ексголова Державної регуляторної служби.

Вона додала, що в кожній країні з розвиненою економікою, а отже і з розвиненими соціальною та культурною сферами, є мікропідприємці – мурашки економіки.
25-30% надходжень до бюджетів місцевих громад складають надходження від єдиного податку. Крім того, ФОП – це не лише фактор наповнення бюджету, але й самостійне працевлаштування 2 мільйонів людей, які за власні кошти створюють робоче місце для себе та інших українців.

Ксенія Ляпіна пояснила: якщо не буде ФОПів, а будуть мережі великих супермаркетів, то ціни будуть запроваджувати монопольно. Великі мережі розділять між собою постачальників, і споживач досить швидко отримає високі ціни на низку товарів. Така ситуація в Україні уже є в сфері фармації – ліки вже дорожчі, ніж в Європі.
«На жаль, попередній уряд продемонстрував тотальне нерозуміння ситуації та не прогнозував наслідків своїх дій. Був лише смішний піар у соціальних мережах про якісь перемоги, яких, крім них, ніхто не бачив. Дуже сподіваюсь, що цей період уже минув, суспільство отримало щеплення від способу врядування, заснованого на випадкових рішеннях, без прогнозів та аналізу наслідків. Наразі в нас немає матеріалу, щоб говорити, що другий уряд Зеленського діятиме в інший спосіб. Коли уряди не вміють налагодити комунікацію із окремими суспільними групами, коли немає аналізу та прогнозування, виникає вулиця. Протести – це природна відповідь суспільства на ігнорування базових, розумних основ, які закладалися у суспільстві», – сказала Ксенія Ляпіна.

Голова Ліги підприємців України Владислав Орлов розповів, що спрощена система оподаткування, яка діє в Україні з 1999 року, була визнана однією з найліпших у світі.
Він зазначив, що в Україні є 1 мільйон 850 тисяч представників мікробізнесу, і ці люди не мають наміру дозволити себе обманути.

«На початку нашої боротьби з нас сміялись, питали, де наші 2 мільйони підприємців. Але вже на останній акції нас звинувачували, що мітинг проплачений. Він дійсно – проплачений, але самими людьми, які за свій кошт приїхали, купили прапори, організували поїздку. Ми – не жебраки, ми цивілізовані освічені люди і можемо за себе постояти. Є напрацьовані і зареєстровані у ВРУ два законопроекти і під тиском акції, яка відбулася 19 лютого, вдалося винести на розгляд комітетів ці документи. Всі шанси на перемогу в нас є. Наші акції тільки ростуть. Сподіваємось, що на акції 18 березня буде дуже багато людей і нам вдасться отримати таку бажану перемогу для мільйонів людей», – сказав Владислав Орлов.

Він додав, що проти підприємців-мітингувальників упродовж кількох місяців вели інформаційну кампанію.

«Журналісти центральних каналів приходили на мітинги, висмикували з акції нетверезу, неадекватну людину (а були й такі) і показували обличчя підприємця таким – маргіналізованим, покидьком. Не було можливості розказати людям про справжні наслідки цих законів. Ми намагаємось інформувати групи в соцмережах, їздимо Україною, спілкуємося. Але ми – не всесильні. Люди самі мають читати, довідуватися, вони мають визначати свої пріоритети і діяти», – розповів Владислав Орлов.

Депутат Львівської міської ради Мирослав Данилків сказав, що податок, який сплачують ФОПи, є значною частиною місцевих бюджетів і без нього адмінреформа, яка зараз відбувається в Україні, не буде ефективною.

«Місцевий бюджет – це є садочки, школи, обладнання для медицини. Розумієте, податок від ФОПів – це є левова частина місцевого бюджету. Якщо держава нам «допоможе», щоб місцева громада позбулася цих коштів, то який сенс адміністративної реформи? Вона просто зазнає краху», – сказав Мирослав Данилків.

Він додав, що Львівська міська рада підтримала звернення до Президента, уряду та профільного міністерства щодо проблем підприємців та врахування їхніх пропозицій. У зверненні місцеві депутати просили напрацювати дорожню карту для мікропідприємців.

Підприємиця Кетіно Равлюк вважає, що вимоги підприємців мають бути почуті, адже їхній рух став дуже потужним і продовжує зростати. Підприємець Ігор Микуш також переконаний, що влада почує підприємців і не руйнуватиме систему, яка дає майже третину робочих місць в Україні.

«Якщо малі підприємства зникнуть, то на одне робоче місце, наприклад, на великому комбінаті, претендуватимуть троє українців. Уявіть, на яких умовах цей великий підприємець візьме найманого працівника: жодного підвищення заробітної плати, жодного поліпшення умов чи соціальних гарантій. Я закликаю простих українців встати на захист мікробізнесу, бо це і ваше майбутнє також», – сказав Ігор Микуш.

Учасники пресконференції повідомили, що 18 березня об 11:00 під офісом Президента Україи відбудеться акція протесту мікропідприємців проти законів 128-ІХ та 129-ІХ, що вступають у дію 19.04.2020.

Лише на Львівщині кількість мікропідприємців уже налічує понад 105 тисяч, і ця цифра щороку зростає.

Коментарі

Позначки: , ,