Українці платять комісії за розрахунок банківськими картами у сім разів більше ніж у Європі

Новини 22 Березня, 2021 73

Фото ілюстративне з відкритих джерел

В Україні комісії при розрахунках банківськими картками в сім разів перевищують європейські, що відбивається на вартості товарів для покупців. Дії Visa та Mastercard мають привернути увагу Антимонопольного комітету, але він раніше відмовлявся займатися цим питанням з формальних причин.

Про це йдеться у заяві “Ліги антитрасту” – спільного освітнього проєкту громадських організацій “Рада захисту конкуренції та споживачів” і “Наші гроші”, передає UBR.

За словами колишньої державної уповноваженої АМКУ Агії Загребельської, при розрахунках карткою в Україні банки і платіжні системи утримують комісію (інтерчейндж) в розмірі 1,7-3%. Для порівняння – в країнах Європейського Союзу вона становить від 0,2% до 0,3%. У США комісія фіксована – 20 центів з транзакції.

“Істотна відмінність в розмірі комісії в Україні в порівнянні з розвиненим світом викликана, серед іншого, слабкістю держави в боротьбі з монопольними зловживаннями і картелями”, – зазначила співзасновниця “Ліги антитрасту”.

Владислав Чечоткін, засновник найбільшого маркетплейсу країни Rozetka, банківські комісії назвав “драконівськими”. За його словами, ці 1,8-3% закладені в усі товари, які купуються в Україні за допомогою карт.

Водночас співзасновник monobank Олег Горохівський заявив, що ритейлери виступають за зниження комісій на 1-1,5% – при цьому їх видаткова частина зменшиться на 2-2,5%. Але для банків ці “кілька відсотків” складають приблизно 60% від чинних тарифів.

Як відомо, у Верховній Раді України у першому читанні ухвалили законопроєкт №4364 про платіжні послуги.

У Mastercard попередили, що наслідком законодавчого, а не ринкового регулювання міжбанківської комісії може стати “зупинка в розвитку безготівкових розрахунків в Україні та фінансовий тягар для споживача”.

“Банки не зможуть інвестувати в розвиток галузі, зупиняться інновації в банкінг, зростання безготівкових платежів в Україні сповільниться, якщо не зупиниться зовсім, а бізнес може повернутися у “тінь “. Витрати на підтримку і розвиток платіжної інфраструктури будуть переведені на споживачів у вигляді нових тарифів і комісій “, – спрогнозувала генеральний директор Mastercard в Україні та Молдові Інга Андрєєва.

Але, за словами Загребельської, Visa та Mastercard роками перебували під пильною увагою конкурентних відомств розвинених країн. Вона додала, що Visa і Mastercard вже встигли отримати зауваження та штрафи за порушення конкурентного законодавства.

Коментарі

Позначки: ,